Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki zaokret

VSTV najavio punu saradnju s Istražnom komisijom!

Iako su iz VSTV-a pojasnili da im za odgovore na brojna pitanja treba dodatno vrijeme od roka od 15 dana koliko je dato na sjednici Komisije 2. decembra, evidentno je da je u usporedbi na odnos koji je VSTV imao u vrijeme predsjednikovanja Milana Tegeltije, sada došlo do velikog zaokreta u saradnji s Komisijom

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH prvi put se zvanično očitovalo da je spremno uspostaviti otvoreni dijalog o aktuelnim pitanjima u pravosuđu i izrazilo je spremnost na punu saradnju s Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Vidljivo je to iz dopisa koji je VSTV uputio Istražnoj komisiji, a koji potpisuje kao predsjedavajuća Sanela Gorušanović – Butigan, koja je na toj funkciji od 16.decembra kada je dužnosti predsjednika Vijeća razriješen Milan Tegeltija.

Riječ je o dopisu u koji je Fokus imao uvid, a u kojem se VSTV očituje o zahtjevu Komisije sa sjednice od 2. decembra ove godine da im se dostave odgovori na više pitanja u vezi s navodima iz Trećeg godišnjeg izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.

– Imajući u vidu namjeru VSTV-a za uspostavu otvorenog i transparentnog dijaloga o aktuelnim pitanjima pravosuđa, te cijeneći nužnost međusobnog zalaganja pravosudne i zakonodavne vlasti kao osnovnih stubova demokratskog pravnog poretka ka osiguravanju uslova optimalnog funkcionisanja pravosudnog sistema iskazujemo nesporno opredjeljenje da Vam dostavimo odgovore na postavljena pitanja, naveli su iz VSTV-a.

Iako su iz VSTV-a pojasnili da im za odgovore na brojna pitanja treba dodatno vrijeme od roka od 15 dana koliko je dato na sjednici Komisije 2. decembra, evidentno je da je u usporedbi na odnos koji je VSTV imao u vrijeme predsjednikovanja Milana Tegeltije, sada došlo do velikog zaokreta u saradnji s Komisijom.

Podsjećamo, VSTV se dugo opirao saradnji s Komisijom, te su prošle godine čak donijeli zaključak “da članovi VSTV-a , te sudije i tužioci ni na koji način neće učestvovati u radu Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH”.

Međutim, s obzirom na argumentaciju i same Komisije, ali i snažnu javnu podršku međunarodne zajednice ovom parlamentarnom tijelu čiji predstavnici u BiH su jasno iskazali svoj stav da je saradnja VSTV-a s Komisijom neophodna i da se ovakva vrsta, ali i općenito parlamentarni nadzor moraju jačati, u Vijeću su se korigovali, pa su posljednjih mjeseci mnogi njegovi članovi svjedočili pred Komisijom.

Odgovor VSTV-a

Inače, iz VSTV-a bi trebali odgovoriti na pitanja Komisije zbog čega je,a što proizilazi iz izvještaja OSCE-a za prošlu godinu u BiH došlo do zatajenja krivično-pravnog sistema što je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela uključujući korupciju . Iz Komisije su tražili i pojašnjenje razloga za dramatičan pad u broju novih optužnica, nagli pad u stopi osuđujućih presuda, te sve duže trajanje sudskih postupaka.

Iz VSTV-a se očekuju i odgovori zbog čega postoji nespremnost podrške etičkim standardima i osiguranju odgovornosti u okviru pravosuđa, sa posebnim osvrtom na primjere neprimjerenog ponašanja pravosudnih institucija u 2019. a što je također navedeno u OSCE-ovom izvještaju.

Istražna komisija traži i odgovor na pitanje da li su u VSTV-u poduzeli mjere edukacije u vezi saniranja problema pogrešnog tumačenja zakona unutar samog Vijeća, a što je također kao problem naveo OSCE u svom izvještaju, te da li je u toj instituciji otpočeo proces preduzimanja mjera usmjerenih ka saniranju problema navedenih u Izvještaju.

U konačnici, Komisija očekuje i da VSTV odgovori na pitanje da li je zauzeo zvaničan stav po pitanju Izvještaja OSCE-a, kao i da li javno izneseni stavovi sad već bivšeg predsjednika VSTV-a o Izvještaju i nadležnostima OSCE-a, predstavljaju zvaničan stav Vijeća.

U dopisu Komisiji iz VSTV-a su pojasnili da su ova pitanja razmatrali na sjednici 16.decembra, a da će nakon sjednice planirane za januar naredne godine moći dostaviti odgovore.

– Pitanja zahtijevaju sveobuhvatnu analizu s ciljem utvrđivanja objektivnih nalaza i nužnih mjera posebno imajući u vidu kompleksnost otvorenih pitanja. Stoga u vremenski limitiranom roku nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja.   Tim više što VSTV smatra nužnim razmotriti preporuke iz ranijih ali i iz Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju:Sindrom nekažnjivosti na nadležnim stalnim komisijama, te sačiniti plan aktivnosti usmjerenih u pravcu razmatranja konkretnih mjera i aktivnosti kako bi se nedostaci primjećeni u predmetnom izvještaju u što većoj mjeri otklonili.Sve informacije, ali i plan aktivnosti će biti razmatrani na narednoj sjednici planiranoj za januar nakon čega ćemo moći dostaviti odgovore na vaša pitanja – navodi se u odgovoru VSTV-a.

Jasno je da ovakav stav nagovještava neke ”nove vjetrove” u ovoj pravosudnoj instituciji, ali će državi BiH i njenom evropskom putu iz pravosuđa trebati mnogo konkretniji potezi od samih nagovještaja da se stanje želi mijenjati.