VSTV BiH održalo vanrednu sjednicu u Sarajevu

vstv

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) održalo je danas vanrednu sjednicu u povodu definiranja platforme za dvodnevni TAIEX-seminar koji će početi sutra u Sarajevu.

U vezi s tim, članovi VSTV-a BiH konstatirali su da ostaju kod svih dosadašnjih mišljenja koja je Vijeće dalo u pogledu Nacrta zakona o sudovima BiH.

– Sva buduća rješenja u pogledu Suda BiH i eventualnog uspostavljanja novih sudova moraju uvažiti kontinuitet Suda BiH i njegovih sudija – rečeno je Feni u Vijeću.

Nadalje, zaključeno je da se materija koju regulira Zakon o VSTV-u BiH ne smije regulirati drugim zakonima, pa ni budućim zakonom o sudovima BiH.

– Imajući u vidu Analitičko mišljenje o primjeni proširene krivične nadležnosti pravosudnih organa na državnom nivou, potrebno je objektivizirati kriterije iz člana 7. stav (2) tačka b) Zakona o Sudu BiH – zaključeno je, a radi se o odredbama koje se odnose na nadležnost ovog suda.

Kako Fena saznaje, na seminaru o reformi pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine sudjelovat će tri ministra pravde (državni i dva entitetska) i najviši predstavnici pravosudnih institucija BiH.

Seminar je organiziran nakon sastanka ministara pravde, održanog 10. septembra u Bruxellesu, na kojem je istaknuta opredjeljenost za nastavak strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, te potpisan Protokol koji predviđa niz mjera za rješavanje reformskih prioriteta u sektoru pravde.