Dodik tvrdi da se najavljenim referendumom ne donosi nikakva odluka

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu u kojem traži da Vijeće sigurnosti UN-a i članovi međunarodne zajednice odbiju Specijalni izvještaj visokog predstavnika u BiH upućen UN-u u kojem navodi da vlasti RS-a krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organiziranja referenduma u RS-u o pravosuđu BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika.

Dodik u pismu navodi da se „na referendumu ne donosi nikakva odluka, već građani RS-a iskazuju svoje mišljenje, što je zagarantirano kao pravo građana u svim demokratskim državama“.

-Dakle, ne može se reći da održavanje referenduma predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – tvrdi Dodik u pismu.

Podsjeća da prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, Narodna skupština RS-a donosi odgovorajuće odluke „tek nakon održanog referenduma, u roku od šest mjeseci“.

-Ovaj proces donošenja odgovarajućih odluka bit će predmet rasprave u institucijama RS-a i BiH. Šta god da RS odluči da preduzme kao odgovor na rezultat referenduma bit će u skladu s ustavima BiH i RS-a. Visoki predstavnik je pogrešno osudio RS za postupke nakon referenduma koje nije naveo, a koje RS
nije preduzela – stoji, između ostalog, u pismu, koje je objavljeno na internet stranici entitetskog predsjednika.

Navodi i da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije dostavio primjerak tog izvještaja RS-u, a da ga je objelodanio tek 17. septembra te da se RS snažno protivi tom izvještaju.

Sastavni dio Dodikovog pisma je i odgovor Vlade na Specijalni izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a.