Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv 12 osoba u predmetu “Džoker”

akcija džoker

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu “Džoker” protiv 12 osoba koje se terete za krijumčarenje cigareta, odnosno organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, nedopuštena trgovina, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, te nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv – Petra Lekića (1971.), Radovana Eraka (1969.), Milovana Eraka (1975.), Zorana Popovića (1960.), Ostoje Trkulja (1965.), Jasmina Grgića (1967.), Radenka Topića (1980.), Nermina Delalića (1981.), Dragana Popovca (1970.), Milana Vujičića (1971.), Radovana Kezija (1970.) i Čeda Popovića (1964.).

Optuženi u ovom predmetu se terete da su se, početkom 2014. godine – Petar Lekić , Radovan i Milovan Erak , te Zoran Popović kao organizatori grupe, a ostali kao pripadnici organizirane grupe, bavili na međunarodnom nivou organiziranim krijumčarenjem ili posredovanjem u prodaji ili rasturanju neocarinjene robe-cigareta bez akciznih markica, izbjegavajući mjere carinske kontrole, te vršili prenošenje preko carinske linije bez odgovarajućeg odobrenja nadležnog organa.

Ostali pripadnici organizirane grupe su imali ulogu u preuzimanju, prevozu, prebacivanju i predaji cigareta licima u Republici Hrvatskoj, za koje aktivnosti su od organizatora dobijali određene svote novca, dok su naposljetku kupci neocarinjenih cigareta sa područja R Hrvatske, izbjegavajući mjere carinske kontrole u pograničnom pojasu sa BiH, preuzimali prokrijumčarene cigarete iz BiH, te vršili njihovu dalju prodaju na teritoriji R Hrvatske po značajno višim cijenama.

Radi se o vrlo obimnoj istrazi Tužilaštva BiH i policijskih agencija, tokom koje je ostvarena značajna saradnja sa pravosudnim i policijskim organima R Hrvatske.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH sa obimnim dokaznim materijalom, koji je prikupljen tokom istrage u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.