Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

VSTV: Osuđujemo ponašanje Nebojše Vukanovića prema sudijama u Trebinju

VUKAN SLIKA (1)

Kako se navodi, dijalog između predstavnika sudske, zakonodavne i izvršne vlasti treba da se odvija unutar institucija

“Povodom neprimjerene komunikacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Nebojše Vukanovića sa nosiocima pravosudnih funkcija i rukovodiocima pravosudnih institucija u Trebinju”, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da ukaže na sljedeće činjenice.

VSTV BiH, kao regulatorno tijelo, ima dužnost osigurati nezavisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe te u okviru svojih nadležnosti ima zadatak osigurati i zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definisan položaj ugroženi. VSTV vjeruje da je događajem koji se 24. maja 2021. godine desio u Trebinju, profesionalni položaj nosilaca pravosudnih funkcija, kao i njihov ljudski i moralni integritet i dignitet, bio ugrožen.

– Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku ali ujedno osuđujemo napade na nosioce pravosudnih funkcija kroz neprimjerenu komunikaciju i ponašanje u javnom prostoru čemu su bili izloženi predsjednici Okružnog i Osnovnog suda u Trebinju. Posebno zabrinjava činjenica što je događaj izazvao narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno predstavnik zakonodavne vlasti i što je isti bio usmjeren na predstavnike sudske vlasti čime se narušava i horizontalna podjela na tri stuba vlasti na kojima se temelji demokratija jednog društva – stoji u saopćenju VSTV-a.

Kako se navodi, dijalog između predstavnika sudske, zakonodavne i izvršne vlasti treba da se odvija unutar institucija. VSTV BiH i ovim putem ističe da je spreman na saradnju, dijalog i komunikaciju te da će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva relevantna pitanja vezana za pravosuđe pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i svim drugim zakonodavnim i institucijama izvršnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

VSTV naglašava da je samo kroz međusobno uvažavanje, profesionalnu komunikaciju i primjereno ponašanje predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, zajednički, moguće osigurati vladavinu prava naspram narušavanja javnog reda i mira kakvo se moglo vidjeti 24. maja 2021. godine u Trebinju.

Vijeće poziva predstavnike zakonodavne vlasti, kao i svakog građanina, da ukoliko nisu zadovoljni radom konkretnog nosioca pravosudne funkcije, podnesu adekvatnu prijavu koja će biti istražena od strane nadležnog pravosudnog tijela.