BiH

telefonska sjednica

VSTV: Postupanje u predmetima protiv zdravlja stanovništva prioritet za pravosuđe

26/03/2020

Od početka pandemije, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u predmetu koji se vezuje za proslavu u firmi “Igman”, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu istražuje okolnosti oko smrtnog slučaja u Hrasnici

Postupanje u krivičnim predmetima protiv zdravlja stanovništva za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih virusom Covid-19 apsolutni je prioritet svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, navodi se u zaključku usvojenom tokom današnje telefonske sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je na sjednici usvojen niz zaključaka među kojima je i inicijativa za donošenje propisa kojim će se urediti pitanje svih vrsta sudskih rokova za vrijeme trajanja vanredne situacije, uzrokovane koronavirusom u BiH.

„Usvojena je i inicijativa o donošenju propisa o privremenim mjerama u vezi sa sudskim, upravnim i drugim postupcima i pitanjima za vrijeme proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće, u namjeri rješavanja problema rokova za vrijeme trajanja ove vanredne situacije. Ova inicijativa biće dostavljena svim nadležnim ministarstvima pravde u BiH”, kaže Tegeltija.

On je današnje održavanje hitne sjednice najvaljivao ranijih dana na svom Twitter nalogu.

VSTV je proteklih nekoliko dana radio na izradi ove inicijative koja je danas usvojena.

„Donošenjem uredbe sa zakonskom snagom će biti riješeno pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi i drugih prijedloga do rokova za ulaganje redovnih i vanrednih pravnih sredstava“, rekao je Tegeltija ranije u medijima prilikom najave ove inicijative.

On je objasnio da je riječ o urgentnoj stvari koja se mora hitno rješavati da građani zbog vanrednog stanja ne bi izgubili određena prava koja im pripadaju, a zbog objektivne nemogućnosti poštovanja važećih rokova. Osnovna ideja je da prestaju da teku svi rokovi za vrijeme ove vanredne situacije.

Tegeltija je upozorio da je kršenje odluka nadležnih organa, posebno rješenja o samoizaliciji i drugih, obuhvaćeno važećim krivičnim zakonima u grupi djela protiv zdravlja ljudi za koja su zaprijećene i kazne zatvora, te su sva tužilaštva dobila preporuku da po prioritetu postupaju po ovim krivičnim djelima.

On je uputio molbu građanima da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju naredbi nadležnih organa u ovoj vanrednoj situaciji, prvenstveno radi zaštite sebe i drugih.

„Svako nepoštovanje naredbi i odluka nadležnih organa u ovoj situaciji koje može ugroziti zdravlje stanovništva je krivično djelo i svi koji počine takva krivična djela biće krivično gonjeni od nadležnih pravosudnih institucija“, poručio je Tegeltija ranije na Twitteru.

Na pitanje BIRN-a BiH da li se VSTV na ovaj način miješa u rad tužilaštava Tegeltija je kazao da se “ne radi o pritisku ako ćete reći da će raditi posao krivičnog gonjenja nečega što već postoji kao krivično djelo”.

“Ne govorimo o pojedinačnim predmetima”, rekao je Tegeltija.

Od početka pandemije, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u predmetu koji se vezuje za proslavu u firmi “Igman”, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu istražuje okolnosti oko smrtnog slučaja u Hrasnici.

Komentari

Autor: BIRN

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.