Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaključci vanredne sjednice

VSTV: Prioritet rješavanje krivičnih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija

Foto: BIRN

VSTV je po prijedlogu Stalne komisije usvojio zaključak prema kojem će se obavezati svi glavni tužioci tužilaštava u BiH da obezbijede prioritetno rješavanje svih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija, te da dva puta godišnje obavještavaju Stalnu komisiju za efikasnost i kvalitet tužilaštava o statusu tih predmeta

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na vanrednoj sjednici usvojilo je zaključke prema kojima su sudovi i tužilaštva dužni prioritetno rješavati predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija i dva puta godišnje dostavljati informacije o njihovom statusu.

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima su podsjetili da je ranije na sjednici Vijeća donijeta odluka da se razmotri pitanje dugotrajnih sudskih postupaka koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako je rečeno na sjednici u srijedu, taj odjel je dobio saglasnost da se izvrši uvid u takve predmete – o sudu, postupajućem sudiji, tuženom, pravnom osnovu te datumu početka faze trajanja predmeta, javlja Detektor.

Prioriteti za rješavanje

Na sjednici je pojašnjeno da je na prethodno održanoj sjednici Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova ukazano da, što se tiče sudova, postoji takvih pet predmeta, od kojih su dva obustavljena zbog smrti optuženih.

-Ono što je karakteristično za preostala tri, ali i ova druga dva, jeste da je dug period od zahtjeva za podnošenje udaljenja s funkcije do pokretanja postupka, veliki broj presignacija, odlaganja ročišta – sve je to karakteristično za svih pet, odnosno sad tri predmeta – navedeno je iz tog odjela.

Prema prijedlogu Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova, VSTV je usvojio prijedlog prema kojem je potrebno da sudovi prioritetno rješavaju predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da se u procesu praćenja sudskih predmeta pokrenutih protiv nosilaca primijeni sistem praćenja složenih sudskih predmeta organizovanog kriminala i korupcije, te da sudovi imaju obavezu da VSTV-u dva puta godišnje dostavljaju informacije o poduzetim aktivnostima.

Kako je zaključeno, Odjel za unapređenje i efikasnost će izvršiti uvid u dostavljene informacije i pripremiti informacije o poštivanju procesne discipline, za potrebe izvještavanja Stalne komisije.

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima su naveli da je Stalna komisija razmatrala analizu Odjela za disciplinske postupke i etiku nosilaca pravosudnih funkcija, prema kojoj se radilo o ukupno 13 nosilaca pravosudnih funkcija koji su privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, a šest nosilaca je bilo iz reda tužilaca.

Prioritetni postupci

-Stalna komisija za kvalitet tužilaštava je zaključila da je u svakom slučaju potrebno odrediti prioritet pri rješavanju ovih predmeta u tužilaštvima iz mnogo razloga. Jedan od razloga je svakako i vraćanje povjerenja u rad institucija – naveli su iz Odjela.

VSTV je po prijedlogu Stalne komisije usvojio zaključak prema kojem će se obavezati svi glavni tužioci tužilaštava u BiH da obezbijede prioritetno rješavanje svih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija, te da dva puta godišnje obavještavaju Stalnu komisiju za efikasnost i kvalitet tužilaštava o statusu tih predmeta.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je naveo da je bitno da se ovo pitanje razmatra i da se, bez uticaja na kvalitet, zatraži da ovi postupci budu prioritet.

-Stavlja nam se u javnosti na teret da iskazujemo nedozvoljenu solidarnost s našim kolegama, postupci dugo traju, primaju visoke plate, to zna jako dugo trajati i dobro je da se očitujemo o ovom pitanju – naveo je Lagumdžija.

Detektor je ranije objavio analizu prema kojoj je pet sudija i tužilaca državnog pravosuđa za vrijeme dugotrajnih suspenzija zaradilo skoro 822.000 maraka.

Član Vijeća Mustafa Šabić je naveo kako je bitno naglasiti da Vijeće nije zadovoljno dinamikom rada u rješavanju ovakvih predmeta.

Na vanrednoj sjednici u srijedu odbijen je prijedlog za privremeno udaljenje člana Vijeća Saše Sarajlića, nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.