Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

VSTV: Rasprava o transparentnosti i drugim problemima disciplinskih postupaka prolongirana

vstv sjednica birn bih (1)

Navedeno je i kako postoji problem u vezi s brojem osoblja u Sekretarijatu, a koji učestvuje u disciplinskim postupcima

Zaključci koje su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predložili na obuci o disciplinskim postupcima koju su prošli nisu usvojeni, a problem transparentnosti ovih postupaka segment je oko kojeg se članovi nisu mogli usaglasiti na današnjoj sjednici, piše BIRN BiH.

Davor Martinović, član Vijeća, nakon izlaganja aktivnosti predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije je kazao kako su određeni mediji prenijeli da je donesena odluka u disciplinskom predmetu protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca.

“Imam dojam da je to pomalo potcjenjivački prema članovima Vijeća. Zakon o parničnom postupku je jasan, jasno je kako se može izvršiti dostava, ovako se samo ostavlja prostor za spekulacije”, rekao je Martinović, dodavši kako je cilj Vijeća nepristrasno pravosuđe, ništa više niti manje.

Osvrćući se na ovaj komentar, Lagumdžija je kazao kako se “u parnici odluka ne objavljuje nakon donošenja, već se otprema strankama”.

“Slijedeći to, imamo stav da Vijeće objavljuje odluke tek nakon što stranke prime tu odluku. Smatramo da je to logika. Ja znam da javnost želi nešto drugo, ne znam ni možemo li raditi po nečem drugačijem”, rekao je Lagumdžija.

Početak rasprave o transparentnosti i objavljivanju disciplinskih odluka prethodio je raspravi o zaključcima sa obuke koju su članovi Vijeća prošli tokom septembra, a koja se ticala disciplinskih postupaka i prakse.

Kako je prezentirano, zaključci se tiču nedoumica u vezi s provedbom disciplinskog postupka koje podrazumijevaju da članovima komisija nisu dostupne ranije odluke vezane za nosioca pravosudne funkcije protiv kojeg se vodi disciplinski postupak, zbog čega se smatra da je kroz sistem TCMS potrebno pripremiti i objaviti ovu bazu odluka.

Navedeno je i kako postoji problem u vezi s brojem osoblja u Sekretarijatu, a koji učestvuje u disciplinskim postupcima.

Prema mišljenju Slave Lakića, zaključke koji su doneseni tokom ove obuke potrebno je izmijeniti te dodatno konkretizirati. Mišljenje s njim je dijelio i Lagumdžija, koji je najavio sveobuhvatnu analizu disciplinskih postupaka koje će Vijeće raditi, predlažući da i zaključci budu dio ove analize.

Mustafa Šabić je istaknuo kako je obuka bila jako dobra i potrebna, te dodao kako je tokom kreiranja zaključaka govoreno o odredbama Zakona o parničnom postupku koje se ne spominju u zaključcima prezentiranim na Vijeću.

“Zaključci sa seminara su prezentovani na način da su šturi”, kazala je Jadranka Stanišić, naglasivši kako je saglasna s prijedlogom Lagumdžije o prebacivanju rasprave o ovim zaključcima.

Potpredsjednice VSTV-a bile su saglasne da je bitno raspravljati o transparentnosti disciplinskih postupaka, pri čemu je Sanela Gorušanović-Butigan rekla kako se jako puno spekuliše o odlukama disciplinskih postupaka.

“Moramo učiniti da ih znamo prije nego izađu u javnost, i najviše bih da se govori o tome i da se naše odluke objavljuju na web stranicama”, kazala je Gorušanović-Butigan, dodavši kako je vrlo bitno da svaka komisija stoji iza odluke koja se donese.

Biljana Simeunović je istaknula kako su zaključci trebali biti drugačiji, te da se javnost interesira za imenovanja i disciplinske postupke.

“Kad su u pitanju disciplinski postupci, kad se radi o nečemu za šta nas svi pitaju, nije ispravno da mi u Vijeću ne znamo ni da li je, ni kad je, ni da je to takva tajna. Može se dati kratko saopćenje da li je završen postupak i kakav je”, rekla je Simeunović, dok je članica Stanišić kazala kako transparentnost poštuje onoliko koliko je propisana zakonom.

“Odluka kad se donese, nju mogu znati samo oni koji su je donijeli dok se odluka ne dostavi strankama”, rekla je Stanišić, dodavši da su mediji skloni raznim spekulacijama.

Mustafa Šabić, član Vijeća i Drugostepene komisije u predmetu protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, naveo je kako je u tom predmetu sve urađeno prema zakonu.

“Odluka je izrađena i donesena u kratkom roku, sedmi dan je bila izrađena. Imajte na umu da je bio vikend i seminar jednog dana”, kazao je Šabić i dodao kako bi on u slučaju da je “nešto procurilo”, sve prijavio policiji.

Martinović je rekao kako postoje modaliteti da se ubrza proces objavljivanja odluke, pri čemu se mogu pozvati i jedna i druga strana u postupku da preuzmu presudu, dok je Stanišić kazala kako niko ne može znati odluku prije nego je stranka ne dobije.

“To nije nekorektno, već nezakonito”, istakla je Stanišić, nakon čega je usvojen zaključak o radu na analizi o disciplinskim postupcima, kada će se raspravljati i o zaključcima.

Sjednica se nastavlja sutra, 30. septembra.