Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV: Razvijen sistem koji će omogućiti efikasniji rad sudova i tužiteljstava

vstv-mostar345

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom 2016. godine nastavilo realizaciju projekata, značajnih za unapređenje i modernizaciju ukupnih kapaciteta pravosuđa, kao i strateških ciljeva koji se odnose na reformu sektora pravde u BiH.

To je godina u kojoj je VSTVBiH, između ostalog, usvojio Smjernice za sprečavanje sukoba interesa u pravosudnim institucijama, kao i Smjernice za izradu plana integriteta u pravosudnim institucijama u BiH, te intenzivirao aktivnosti na planu rekonstrukcije zgrada pravosudnih institucija.

– Tako, godinu koja prolazi završavamo sa ukupnim brojem od 40 rekonstruisanih/izgrađenih zgrada pravosudnih institucija, dok u narednom periodu nastavljamo sa sličnim aktivnostima za pravosudne institucije prema potrebama – rečeno je Feni iz VSTV-a BiH.

Sumirajući rezultate rada u 2016. godini iz VSTV-a napominju da je to godina u kojoj je razvijen sistem za upravljanje predmetima (CMS/TCMS) druge generacije koji će omogućiti efikasniji rad sudova i tužiteljstava, kao i zadovoljavanje rastućih potreba za sigurnom razmjenom podataka između pravosuđa i relevantnih tijela, te sistem ‘poslovne inteligencije’ koji će predsjednicima sudova, glavnim tužiteljima i drugim rukovoditeljima u pravosuđu osigurati neophodan alat za svakodnevno praćenje rada.

VSTV BiH je donio nove Kriterije za ocjenjivanje rezultata rada tužilaca u BiH i nove Kriterije za ocjenjivanje rezultata rada glavnih tužitelja, zamjenika glavnih tužitelja, šefova odjela i odsjeka, a novim kriterijima su, prije svega, unaprijeđeni parametri za ocjenjivanje kvaliteta tužiteljskih odluka.

Istovremeno, VSTV je u 2016. godini donio ukupno 230 odluka o imenovanju sudija, tužitelja i stručnih saradnika, te pružio podršku u radu disciplinskim komisijama u svim fazama disciplinskih postupaka (pokrenuto 35 postupaka u 2016. godini).

– Sudska nagodba i drugi oblici alternativnog načina rješavanja sporova su u prethodnom periodu bili prioritet VSTV-a BiH, u skladu sa Strategijom za reformu sektora pravde (2014.-2018.). U 2012. godini, u kojoj su započete aktivnosti, ukupan broj sudskih nagodbi je bio 3.992, dok je u 2016. godini (zaključno sa 24.11.2016., kada je rađena posljednja analiza) taj broj 6.573 – navode iz VSTV-a BiH.

Kako, nadalje, navode, akcenat je u toku 2016. godine bio i na smanjenju broja starih predmeta u tužiteljstvima putem angažiranja dodatnog osoblja – 48 stručnih saradnika u devet tužiteljstava što je rezultiralo smanjenjem broja starih predmeta za 44 posto.

Istovremeno, uspostavljen je Strateški forum za saradnju policije i tužitelja koji čine rukovoditelji Tužiteljstva BiH, Federalnog tužiteljstva FBiH, Republičkog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, te direktori Državne agencije za istrage i zaštitu, Federalne uprave policije, Policije RS i Policije Brčko Distrikta koji se sastaje kvartalno.

VSTVBiH je i u 2016. godini nastavio implementaciju Uputstva za izradu planova rješavanja predmeta i Pravilnika o orijentacijskim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima u BiH, a, prema raspoloživim pokazateljima, sudovi u BiH pored redovnog rješavanja predmeta svake godine riješe više od 100.000 predmeta u okviru planova rješavanja predmeta.

Kada je riječ o prioritetima za 2017. godinu iz VSTV-a naglašavaju da su to izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH, te unapređenje sistema finansiranja pravosuđa i VSTV-a putem smanjenja fragmentiranosti u tom pogledu.

Planiran je i razvoj sistema za unos, obradu i praćenje finansijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija, a radi povećanja nivoa odgovornosti sudija i tužitelja u BiH, te intenziviranje komunikacije s izvršnom vlasti radi poduzimanja konkretnih mjera u pravcu rasterećenja sudova tzv. ‘komunalnih predmeta’.

VSTV će, kako je planirano, i u 2017. godini nastaviti pratiti rješavanje predmeta ratnih zločina, te organizirati radionice o temi rješavanja tih predmeta radi bržeg procesuiranja svih neriješenih predmeta ratnih zločina u BiH.

– Među prioritetima za 2017. godinu je i nastavak promoviranja alternativnih načina rješavanja sporova (medijacije i arbitraže) te sudske nagodbe, a posebno putem održavanja „Sedmica sudske nagodbe“, Primjena alternativnih načina rješavanja sporova je strateška obaveza VSTV-a BiH u cilju rasterećenja sudova i bržeg i ekonomičnijeg rješavanja sporova – rečeno je Feni iz VSTV-a BiH.