Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objasnili razloge

VSTV se oglasio o smjeni Gordane Tadić: Ocjena kojom se hvali je osrednja, ali nije zato smijenjena

Gordana-Tadic-birn

VSTVBiH dodaje da ocjena koju tužiteljica Tadić spominje kao uspjeh u radu je pitanje lične interpretacije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovne (VSTV BiH) oglasilo se povodom učestalih objava tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine i bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić na društvenoj mreži Facebook, koje se potom distribuiraju i objavljuju na portalima i u drugim bh. medijima.

Vezano za sastanak koji se spominje u Facebook objavi Gordane Tadić od 19. aprila ove godine, VSTVBiH želi da istakne da je sastanak održan na temelju zaključka sa sjednice VSTVBiH, te da je poziv na sastanak upućen 20. januara 2021. godine, dok je sastanak održan 27. januara 2021. godine u prostorijama VSTV-a BiH.

Tema sastanka je bila bolja saradnja rukovodilaca pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine te je, pored Gordane Tadić, sastanku prisustvovalo sedam članova VSTV-a BiH, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i viši međunarodni pravni stručnjak.

– Navedeni sastanak je sniman, dakle postoji tonski zapis sastanka koji je upućen Uredu disciplinskog tužioca koji je ranije obavijestio javnost da je formirao predmet po službenoj dužnosti vezano za objavu tužiteljice Gordane Tadić. Iz navedenog razloga VSTVBiH nije u mogućnosti da analizira i komentariše sadržaj tonskog zapisa prije nego što isti bude razmotren od strane Ureda disciplinskog tužioca – saopćeno je iz VSTVBiH.

Kada je riječ o Facebook objavi Gordane Tadić od 21. aprila ove godine u kojoj navodi svoju ocjenu rada u kontekstu premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, VSTV BiH podsjeća javnost da Gordana Tadić nije smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH zbog ocjene rada.

– Gordana Tadić je premještena sa mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice u navedenom tužilaštvu zbog utvrđene disciplinske odgovornosti tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u (Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima) i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, te što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH i postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.jula 2019. godine – stoji u saopćenju.

VSTVBiH dodaje da ocjena koju tužiteljica Tadić spominje kao uspjeh u radu je pitanje lične interpretacije, imajući u vidu da se ocjene kreću u sljedećem rasponu – nezadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 1), zadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 2), dobro obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 3), uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 4), izuzetno uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 5).