Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

vstv

Tužioci Republičkog javnog tužilaštva RS stupiti će na dužnost 1. januara 2021. godine, dok će tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu stupiti na dužnost 1. decembra ove godine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja je počela 18. novembra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Radenko Janković na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS, Sanja Tadić-Stojisavljević na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS i Goran Stupar na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Tužioci Republičkog javnog tužilaštva RS stupiti će na dužnost 1. januara 2021. godine, dok će tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu stupiti na dužnost 1. decembra ove godine.

Tokom sjednice izabran je Zoran Bulatović za vršioca dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci, do izbora glavnog tužioca ovog tužilaštva, saopćeno je iz VSTV-a.