Vučić: Bošnjaci moraju shvatiti da RS neće biti ukinuta, a Srbi da je RS dio BiH

BiH

vucic

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić danas je u Strasbourgu izjavio kako se problem referenduma u Republici Srpskoj mora rješavati razgovorom te međusobnim razumijevanjem, sa svješnošću kako političke tenzije i problemi te vrste i dalje postoje.

Vučić je kazao kako jedini put izlaska iz “referendumske krize”, do koje je došlo nakon odluke parlamenta bh. entiteta Republika Srpske o provođenju referenduma o pravosuđu BiH, predstavlja vođenje intenzivnih razgovora.

“Ja mislim da mora da se razgovara sa svima – sa ljudima u RS-u, sa gospodinom Dodikom, i mislim da od bežanja od razgovora nema niti će ikada biti ikakvog rezultata. Da i jedni i drugi razumeju, da sa jedne strane Bošnjaci razumiju da ne može da se ukida RS, a s druge strane da Srbi razumiju da će RS biti deo BiH. Kada se to razumije sa obe strane, kada to i jedni i drugi kažu otvoreno, onda je mnogo lakše postići dogovor po bilo kom pitanju”, kazao je premijer Srbije nakon susreta sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur.

“Mi smo sinoć imali razgovore ovde u Strazbourgu, Denis Zvizdić i ja, i dogovorili smo se za prvu zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Veća ministara BiH za 4. novembar u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dođemo u Sarajevo, da unapređujemo našu saradnju sa BiH

“Postoje, naravno, političke tenzije i politički problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj strani dovodi do toga da će se slični procesi voditi i u RS-u, što će nas ponovo voditi nacionalnim homogenizacijama što ne smatram naročito dobrim”, istakao je Vučić.

Da je razgovor najbolje rješenje smatra i Brasseur, koja je kazala kako vjeruje da za to postoji i politička volja.

“Ono što moramo da uradimo je da sa svima razgovaramo, da ne bude eskalacije u retorici koja može da vodi do još veće eskalacije, što zaista moramo da spriječimo. Mislim da za to postoji politička volja i mi činimo sve što možemo da pomognemo u smirivanju strasti i traženju rješenja koja će stabilizovati BiH, zemlju koja je predsjedavajuća Komitetom ministara”, kazala je Brasseur dodajući kako je “sada povoljan politički trenutak” za korake koji će odvesti u pozitivnom smjeru.

Govoreći o Republici Srpskoj, Vučić je kazao kako je Srbiji najvažnije da sa tim entitetom ima dobre odnose kakve ima i sa BiH.

“Mi smo sinoć imali razgovore ovde u Strazbourgu, Denis Zvizdić i ja, i dogovorili smo se za prvu zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Veća ministara BiH za 4. novembar u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dođemo u Sarajevo, da unapređujemo našu saradnju sa BiH”, zaključio je premijer Srbije.