Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić ignoriše Izetbegovićeve pozive i SMS poruke

BiH

bakir izetbegovic izjava

Na današnjoj sjednici predsjedništvo SDA će razgovarati o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sigurnosnoj situaciji, incidentu u Srebrenici, koalicijama.

– Imat ćemo presjek onoga koliko smo efikasni kao vlast i šta možemo učiniti da tu efikasnost pojačamo – kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

U izjavi za medije prije sastanka Izetbegović je rekao da će se danas razgovarati i o eventualno novim koalicijama na Federalnom nivou, te da postoje nove stranke koje bi činile koaliciju, ali nije htio da govoriti o imenima.

[pull_quote_right]Dodao je kako “nikada ne bi pucao sam sebi u nogu, ne daj Bože da bih tako nešto uradio”[/pull_quote_right]

Podsjetio da je prošle sedmice održan sastanak s općinskim načelnicima koji dolaze iz SDA, te naglasio kako se stvari moraju ubrzati kako bi se resursi kojima BiH obiluje brže stavili u funkciju.

Također je danas, podsjetio je Izetbegović, održan i sastanak u Predsjedništvu BiH s kolegijem Vijeća ministara BiH a u vezi s izradom dokumenta koordinacionog mehanizma u BiH.

Na današnjoj sjednici će se razgovarati i o incidentu u Srebrenici, kada je od nekolicine posjetilaca, 11. jula napadnut premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić.

NAPADAC VUCIC1

Uhapšena jedna osoba na licu mjesta

Izetbegović je rekao da je jedan napadač uhapšen odmah prvoga dana, a da ostalo ne zna. Ali s obzirom da Vijeće ministara BiH ima preciznije informacije o tome, danas će s predsjedavajućim VM Denisom Zvizdićem, koji prisustvuje sjednici, razgovarati i o tome.

Komentirajući neke medijske natpise da su organizatori napada na Vučića, zapravo Izetbegoviću bliske osobe i njegovoj struji u SDA, Izetbegović je kazao da to nije i ne može biti tačno.

– Ne daj Bože, ja sam kazao da sam posramljen onim što se desilo premijeru Vučiću. Vidio sam u njemu jednu nadu, da popravimo odnose na Balkanu, da popravimo odnose između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba i još uvijek imam tu nadu – rekao je Izetbegović.

Dodao je kako “nikada ne bi pucao sam sebi u nogu, ne daj Bože da bih tako nešto uradio”.

– Izuzetno sam zainteresiran za jednu normalizaciju, za saradnju, a Vučić može izuzetno važnu ulogu odigrati u tome, tako da to ne bih uradio nikada i nikome, pogotovu ne njemu – naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako je pokušao razgovarati s Vučićem, slao mu je SMS poruke, ali se on ne javlja, “postoji s njegove strane izvjesna ljutnja, ali vidjet ćemo”.