Crna hronika

Turković traži izuzeće tužioca: On je “dobar” sa Isljamom Kalenderom

13/07/2015

Zijad Turković (49), koji je pravosnažno osuđen na 40 godina robije zbog brutalnih ubistava i ostalih teških krivičnih djela, zatražio je danas u Sudu BiH izuzeće tužioca Bože Mihajlovića u predmetu koji se protiv njega vodi zbog napada na policajca, a koji se prošlo ljeto dogodio u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Turković je ustvrdio da ovaj zahtjev podnosi jer je ranije, kako tvrdi, imao sukob sa tužiocem, pišu nezavisne.com.

“Mihajlović je u dobrim odnosima sa Isljamom Kalenderom, koji je bio svjedok pokajnik u predmetu u kojem sam osuđen. Zbog toga smo imali sukob, a osim toga ova optužnica protiv mene je montirana”, ustvrdio je Turković.

Baš zbog ovog njegovog zahtjeva odgođeno je i ročište na kojem je optuženi trebalo da se izjasni o krivici po ovoj optužnici.

Fahrija Karkin, Turkovićev advokat po službenoj dužnosti, zamolio je Stanišu Gluhajića, sudiju za prethodno saslušanje Suda BiH, da snimak sa ročišta bude proslijeđen Tužilaštvu.

“Molim da se snimak na kompakt disku proslijedi glavnom tužiocu Goranu Salihoviću kako bi se on izjasnio o zahtjevu za izuzeće tužioca Bože Mihajlovića”, naveo je Karkin.

“Molim da se snimak na kompakt disku proslijedi glavnom tužiocu Goranu Salihoviću kako bi se on izjasnio o zahtjevu za izuzeće tužioca Bože Mihajlovića”, naveo je advokat Karkin

Turkovića nova optužnica tereti da je 10. juna prošle godine udario policajca i lakše ga povrijedio. Taj incident se dogodio kada su ga čuvari poveli u TV salu kako bi gledao utakmicu sa ostalim pritvorenicima.

Također je navedeno i da su nakon napada ostali policajci uspjeli da savladaju optuženog, te ga odvedu u ćeliju, ali je on tada ponovo pokušao da udari istog policajca.

Pritom ga optužnica tereti i da je 20. marta ove godine, tokom primanja posjete, napao, na nacionalnoj osnovi vrijeđao istog policajca i prijetio mu, te da je prijetio i upravniku Pritvorske jedinice Suda BiH.

Podsjetimo, zločinačka organizacija Zijada Turkovića je i u drugostepenom postupku pred Sudom BiH, proljetos, proglašena krivom, tako da je njemu potvrđena kazna od 40 godina zatvora, od ukupno 95 godina, koliko je dobila cijela grupa.

Ta presuda ujedno je i kazna za ovu grupu zbog brutalne likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez, te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i za pljačke sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM, te zbog ostalih krivičnih djela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.