Vučić: U Banjoj Luci mogući nemiri; Bosić: Dolaze radikalne skupine iz Srbije

BiH

MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na vlasti u BiH i RS, povodom najavljenog protesta u Banjoj Luci za subotu, da sačuvaju mir i da ne izazivaju sukobe, jer prema domaćim bezbjednosnim podacima, postoje mogućnosti za izazivanje nemira.

– Najvažnije pitanje je pitanje boljeg standarda ljudi, a ono je skopčano sa političkom stabilnošću cijelog regiona. Zato sam juče pričao sa Miloradom Dodikom, Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem, jer Srbija želi punu stabilnost u BiH i u RS – rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost jer je, prema domaćim bezbjednosnim podacima, moguće da dođe do nemira u Banjoj Luci u subotu.

– Zamolio sam sve političke aktere u RS da sve prije i posle 14. maja bude u miru, da se sačuva mir. Molim sve predstavnike da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS i da razumiju da bi bilo kakvim nemirima i sukobima bio doveden u pitanje opstanak RS. Apelujem da sačuvaju mir – poručio je Vučić.

Bilo bi opasno da, kako je poručio premijer Srbije, politički protesti u Banjoj Luci prerastu u nešto drugo.

– To mogu inicirati grupe na koje državne strukture nemaju uticaj – rekao je on.

Mladen Bosić, predsjednik SDS istakao je danas u Sarajevu da se sinoć čuo sa  Vučićem, te da ga je obavijestio da ima saznanja da se u Srbiji organiziraju neke radikalne grupe koje 14. maja trebaju doći u Banja Luku na kotramitinig koji organizira Milorad Dodik.

On je kazao da mu je Vučić slična saznanja prenio te da je poručio i zamolio da protesti budu dostjanstveni i mirni.

[yuzo_related]

-SDS u skladu sa zakonima RS organizira mirne protreste i manifestaciju. To što Dodik radi nema veze s nama i ja mu poručujem da naše pravo ne može niko uskratiti, istakao je Bosić.

Također, lider SDS pozvao je MUP RS da osigura skup i ne dopusti bilo kakve nerede, a iznio je i podatak da su od gradskih vlasti u Banja Luci dobili informaciju da su za mjesec maj svi termini u gradskom parku zauzeti.

-Mi smo dobili lokaciju Park Mladen Stojanović i ostat ćemo dostojanstveni i ustrajni u našim mirnim protestima, dodao je Bosić.

Da podsjetimo, opozicioni Savez za promjene zakazao je 14. maja u Banjoj Luci veliki narodni protest zbog, kako je navedeno, katastrofalnog stanja u koje je aktuelna vlast u RS dovela taj entitet BiH.