Vučić: Ko raspakuje Dejton, pravi probleme svima

vucic u mostaru (4)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ko proba da raspakuje Dejtonski sporazum pravi velike probleme svima i da se “plaši svega i svačega”, ukoliko bi neko krenuo u tako nešto.

Vučić je rekao da Srbija ima svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu, ali i svoj narod zapadno od Drine.

On je istakao da se moraju smanjiti tenzije u BiH.

Vučić je povodom referenduma u Republici Srpskoj rekao da je Srbija imala racionalan, odmjeren i ozbiljan odgovor i dodao da postoje stvari o kojima on ne može da govori javno.

“Ponašali smo se odgovorno i za nas je stabilnost od suštinskog značaja. Onaj ko proba da raspakuje Dejtonski sporazum, taj pravi veliki problem svima, bez obzira na to što taj sporazum nije idealan.

Plašim se svega i svačega ukoliko bi neko u to krenuo jer Srbija ima svoje obaveze u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Srbija ima svoj narod zapadno od Drine, ali takođe mi moramo da uradimo sve da se tenzije spuste i smanje”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da Srbija nije podržala referendum, ali joj ne pada na pamet da se miješa da na bilo koji način i da o tome predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Vlada imaju apsolutno isti stav koji je racionalan.

Što se tiče najavljene posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tri dana pred referendum, Vučić je rekao da misli da je ta posjeta davno najavljena i upitao zašto bi se on u to miješao, te podsjetio da je on sa Putinom bio osam ili devet puta.