BiH

Vučić: Ko zna koja bi iskra mogla zapaliti Bosnu

11/04/2016

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić putuje sutra u Mostar, gdje će se sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u okviru napora da smanji nedavne tenzije, a najavio je da će u narednim sedmicama sličnu posjetu imati i u Hrvatskoj, piše danas portal Politiko, a prenosi Tanjug.

“Stabilnost regije je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumijemo”, rekao je Vučić za ovaj portal.

Prema njegovim riječima, nedavne haške presude potaknule su napetu atmosferu kakva nije bila godinama.

“Moja najveća briga je situacija u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer Srbije i dodao da narastajući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji.

“Ko zna koja bi iskra mogla zapaliti Bosnu”, rekao je on.

Kako navodi portal, ove Vučićeve izjave dolaze dvije sedmice prije izbora u Srbiji i neki će ih doživjeti kao njegovu namjeru da sebe prikaže kao jedini glas razuma u tom podijeljenom regiji.

Politička kalkulacija ili ne, istina je, navodi Politiko, da su emocije ponovo uzburkane na Balkanu, a region suočava Evropu sa još jednom potencijalnom krizom, koja joj je suvišna, konstatira portal.

Nedavne presude pred Haškim sudom, jedna osuđujuća, za Radovana Karadžića, a druga oslobađajuća, za srbijanskog ultranacionalistu Vojislava Šešelja, potaknule su strasti na svim stranama.

Bosanski Bošnjaci i Hrvati se žale da je 40-godišnja zatvorska kazna za Karadžića suviše blaga, a zbog Šešeljevog oslobađanja su bijesni. Mnogi srbijanski nacionalisti, u međuvremenu, smatraju da je oslobađanje Šešelja dokaz da su Srbi nezasluženo meta međunarodne zajednice.

Sudske presude došle su usred ponovnog oživljavanja nacionalizma na Balkanu, uključujući i nedavni povratak na vlast HDZ-a u Zagrebu.

Neki od vodećih članova stranke su sugerirali da će blokirati put Srbije ka EU ukoliko Srbija ne zauzme oštriji stav kada je riječ o suđenjima za ratne zločine.

Vučić je upozorio da su provokacije koje su uslijedile poslije presuda na svim stranama, uključujući i to što su Šešeljeve pristalice slavile u Srebrenici, stvorile bure baruta.

“Od sredine marta s vremena na vrijeme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine”, kaže Vučić za Politiko.

“Jedine važne teme ovdje su bile presuda Karadžiću, odnosi Srbije i Bosne, odnosi Srbije i Hrvatske i kada ćemo početi sa stvarnim pomirenjem. Kao neka vremenska mašina”, rekao je on.

Vučić je dodao da je manje zabrinut za situaciju na Kosovu, bez obzira na nedavo političke tenzije, dodavši da ne vidi nikakvu mogućnost za nove sukobe.

Portal podsjeća na nekadašnju povezanost Vučića i Šešelja i navodi da je Vučić, unatoč nacionalističkoj prošlosti, osvojio povjerenje njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih evropskih čelnika, koji ga tretiraju kao sidro stabilnosti u problematičnom regiji.

Usredotočen na put ka EU, Vučić je inzistirao na tome da njegova vlada neće reagirati na provokacije susjeda i da će nastaviti poštuje teritorijalni integritet BiH.

Portal konstatira i da se obnovljene tenzije na Balkanu događaju u vrlo važnom trenutku za Srbiju, podsjećajući da je Vučić u januaru raspisao izbore koji će biti održani 24. aprila.

Iako mandat njegovoj vladi ističe 2018. Vučić je odlučio tražiti novi četvorogišnji mandat prije nego što počne s primjenom čitavog niza ekonomskih reformi, koje, kako navodi portal, traže Evropa i MMF, a koje uključuju smanjenje troškova vlade i broja zaposlenih u javnom sektoru za 70.000 ili pet posto u naredne dvije godine.

Bez ozbira na neminovan bol koji će donijeti restrukturiranje gospodarstva, Vučićeva SNS i njihovi saveznici su očiti favoriti na izborima.

Iznenađenje predstavlja jačanje potpore nacionalističkim strankama, posebno Šešljevoj SRS, koja će gotovo sigurno prijeći prag od pet posto koliko je neophodno da bi se osigurala mjesta u skupštini.

Vučićev odgovor na sve to bio je predstavljanje glasovanja kao izbora između problematične prošlosti Srbije i obećanja o budućnosti u EU.

“Borit ću se s njihovim idejama, njihovim vrijednostima. Vidjet ćemo što će narod odlučiti … Mislim da nam ne trebaju novi ratovi, novi sukobi u regiji”, rekao je Vučić.

S više od 50 posto Srba koji podržavaju članstvo EU, Vučić nema mnogo razloga za brigu, navodi Politiko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.