Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir

BiH

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je sa delegacijom u Mostar te održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

On će sa mnogobrojnim bh. i zvaničnicima regije prisustvovati Međunarodnom sajmu privrede, jednoj od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji.

“Imali smo dobar razgovor, o saradnji Srbije i BiH, o regionalnim odnosima, o položaju srpskog naroda. BiH je za Srbiju jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera. BiH je četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija poslije Italije i Njemačke. Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić, prenosi N1.

“Sve zemlje, BiH, Srbija i Hrvatska, imaju zadatak i obavezu da naprave stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Mnogo bolje je da imamo iskrene i otvorene odnose, da o njima govorimo i rješavamo ih, nego da probleme stavljamo pod tepih. Tako u se ponašati, bit ću potpuno otvoren i iskren”, kazao je Vučić nakon sastanka sa Ivanićem.

Komentirajući odluku Hrvatske da blokira put Srbije u EU, Vučić je kazao da je “to stvar Hrvatske i da oni o tome odlučuju”.

“Mi ćemo se ponašati u skladu sa evropskim pravilima, evropskom praksom i dobrim komšijskim običajima”, kazao je Vučić.