Vučić nakon večere sa članovima Predsjedništva BiH pozvao Dodika

BiH

MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio da današnji razgovori sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine neće biti laki.

On, kako je rekao gostujući na RTS-u, nije optimista kada je riječ o rješavanju spornih pitanja u razgraničenju dvije države.

“Pitanje granica je najvažnije bilateralno pitanje i nisam preveliki optimista iako je srpska strana pripremila predloge koji su bili salgasni sa stavovima koje je prethodni put izno  član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, da li se nešto promijenilo to ćemo danas da vidimo”, rekao je Selaković je za Radio televiziju Srbije.

On je kazao da između Srbije i Bosne i Hercegovine “stalno postoje tenzije od završetka rata u BiH, ali da se Srbija trudi da bude stabilizujući faktor i da ne izaziva nove provokacije”.

“Ti razgovori nisu laki, jer se vode sa tri člana Predsedništva koji dijele različite stavove”, kazao je Selaković.

On nije želio da govori o neformalnoj večeri koja je sinoć održana u Beogradu, ali je kazao da je Vučić poslije nje pozvao predsjednika RS Milorada Dodika.

“To je važno. U razgovorima sa vrhom BiH, svakako ne zanemarujemo i interes Republike Srpske i zato je taj kontakt bitan. Ali vidjet ćemo, današnji dan je izuzetno važan za ishod ove posjete”, rekao je Selaković.

Prema njegovim riječima, osim infrastrukture i ekonomije, na današnjim sastancima Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Srbije biće riječi o razgraničenju, odnosno utvrđivanju granične linije između Srbije i BiH.