Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Nastavićemo da ulažemo napore u poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka

vučić
Foto: Arhiv

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija i danas poštovala odluku Bošnjaka da niko od srpskih zvaničnika nije dobrodošao na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici i da će nastaviti da ulaže napore da poboljša odnose Srba i Bošnjaka.

“Jedino što mogu da kažem u ime Srbije je da smo mi i danas poštovali odluku Bošnjaka da niko nije dobrodošao. Nama je zbog toga žao, ali ćemo nastaviti da ulažemo napore da poboljšamo odnose Srba i Bošnjaka”, rekao je Vučić u Beogradu.

On je, nakon sastanka s pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja Viktorijom Nuland, rekao da je s njom razgovarao i o Srebrenici i o operaciji “Oluja” 1995. godine.

“Pred nama je težak period pred godišnjicu Oluje, jer Hrvati slave, a Srbi žale i to se neće promijeniti, ali se odnosi između dva naroda mogu promijeniti i vjerujem da ćemo razgovore s hrvatskim zvaničnicima nastaviti, jer je to važno za regionalnu stabilnost koja je Srbiji važna”, kazao je premijer.

On je najavio i nove zakone i podzakonske akte protiv onih koji sprovode nasilje nad ženama i djecom gde će “žestoko udariti po svim nasilnicima”.

Vučić je naveo i da je sa Nuland razgovarao o nekoliko važnih tema i izrazio želju da se u Srbiji uveća prisustvo američkih investitora.

On je zahvalio Americi na podršci koju daje Srbiji na njenom evropskom putu i kazao da će ta podrška na najvišem nivou biti predstavljena 18. jula na otvaranju poglavlja.

Predsjednik Vlade Srbije je rekao i da je od prvog ljeta nacionalne avio-kompanije Air Serbia u New York popunjenost ljeta 84,1 odsto.

“Naša projekcija je bila 65 odsto, tako da taj let ide mnogo bolje nego što smo očekivali i imamo mnogo albanskih putnika”, zaključio je Vučić.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja Viktorija Nuland navela je da je SAD jako ponosna da bude Srbiji partner dok nastavlja put ka demokratskim reformama, snaženju vladavine prava, stvaranja povoljnog okruženja za investitore i pogotovo ponosni da podrže evropski put Srbije.

“Imamo zajedničko interesovanje da pospešimo trgovinsku razmenu i investicije koje Amerikanci prave u Srbiji, ali želimo to da poboljšamo, iako je stalno u porastu”, rekla je Nuland.

Ona je izjavila da SAD veoma cijeni ulogu Srbije u regionu i pomirenju.

“Mi smo snažni zagovornici kosovskog dijaloga, to je proces između Prištine i Beograda koji je dug i mi podržavamo da se on nastavi”, kazala je ona.

Nuland je rekla i da SAD razumije da Srbija ima dugogodišnju saradnju i tradiciju s Rusijom i da SAD ne vidi nikakav problem u tome da Srbija ima dobar odnos i sa SAD i Rusijom.

Ona je zahvalila Srbiji i Vučiću u ime predsjednika SAD Baraca Obame što su pomogli SAD u relociranju dva bivša stanovnika Guantanama i tako doprinijeli američkim naporima da zatvore Guantanamo.

U Potočarima je danas povodom obeilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici održana komemoracija žrtvama, a niko od zvaničnika Srbije nije prisustvovao toj komemoraciji.