reakcije

Vučić o sankcijama Dodiku: Srbija mora da čuva racionalne, pristojne i korektne odnose sa Amerikancima

New Project – 2022-01-06T111525.445

Vučić je kazao da to pravi dodatne probleme za Srbiju, koja mora da čuva racionalne, pristojne i korektne odnose sa Amerikancima

Srbija nije sretna zbog sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po Vučiću, riječ je “o komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu i hitru reakciju, posebno ne brzopletu”, a najavio je razgovor sa članom Predsjedništva BiH i predsjednicom RS Željkom Cvijanović.

Vučić je rekao da će najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak, 10. ili 11. januar, razgovarati s Dodikom i Cvijanović.

– Ovo donosi brojne izazove ne samo za RS, nego i za Srbiju – rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsjedništva Srbije.

– Prije svih naših promišljana i analiza o budućem ponašanju i razgovoru sa predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, je svakako da Srbija nije ni srećana, niti misli da je rješenje u sankcijama. Nema nikave sumnje da se Srbija ni u jednoj jedinoj tački, ne samo da se neće saglasiti, nego ni na koji način sprovoditi sankcije protiv svog naroda, pripadnika svog naroda niti predstavnika srpskog naroda u BiH i RS – tvrdi Vučić.

Kada je riječ o snakcijama uvedenim i za Alternativnu televiziju, koja je povezana s porodicom Dodik, Vučić je kazao:

– Što se tiče pritiska na medije i gašenje medijskih sloboda i stavljanje jednog medija pod sankcije, to je užasna odluka, a imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom na koja nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor, ali ćemo to ostaviti za vrijeme neposredno poslije Božića – rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje donose li ove mjere i pritisak na RS i Dodika, pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija, Vučić je kazao kako to pravi dodatne probleme za Srbiju koja “mora čuvati racionalne, pristojne i korektne odnose s Amerikancima jer velika su sila”, ali da, s druge strane, “neće vraćati vrijeme u kojem su podizane blokade i barikade prema političkim predstavnicima srpskog naroda na Drini”.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD uvela je juče sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, te koruptivnih aktivnosti. Sankcije su uvedene u banjalučkoj ATV, zbog povezanosti s porodicom Dodik, kao i bračnom paru Milanu i Tijani Tegeltija, inače bivšem predsjedniku VSTV-a BiH, a koji je je trenutno savjetnik Milorada Dodika.