Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić poslao poruku Dodiku: BiH nam je važna, protiv smo referenduma

BiH

dodik vucic

Kao prvi cilj Vlade Srbije za ovu godinu, premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je očuvanje mira i stabilnosti u zemlji te nastojanja da se utiče i na to da mir i stabilnost vlada i u celom regionu, javlja Anadolu Agency.

”Danas imamo odnose u regionu koji nisu laki, nikada nisu bili jednostavni, odnose u Evropi koji nisu laki, veoma komplikovane odnose na svetskom nivou i u takvim uslovima Srbija bukvalno mora da sačuva mir, stabilnost i mogućnost za dalji ekonomski razvoj. To je osnovni politički cilj”, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za štampu.

Navodeći da je Srbija postala ”simbol i sidro stabilnosti u regionu”, Vučić je rekao da su Srbiji potrebni dobri odnosi sa BiH, te da želi i sa Hrvatskom dobre odnose.

Upitan da li su odnosi Srbije i BiH pogoršani nakon njegovog prisustva obeležavanju Dana bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Vučić je rekao da ”nijedan normalan čovek na kugli zemaljskoj, ni u Srbiji, ni u BiH, bilo da je u Federaciji, bilo u Republici Srpskoj, nije mogao da ima primedbu na ono što je izgovorio”.

“Ponoviću, želimo dobre odnose sa BiH, mnogo smo uložili, na milion stvari nismo odgovorili, ako smo negde i pogrešili, uvek sam spreman da to ispravimo. Nama su strašno važni dobri odnosi sa BiH i u to ćemo ulagati i u budućnosti”, naglasio je Vučić.

On je podsetio da se jasno izjasnio po pitanju raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj i to pred predsednikom bh. entiteta Milorada Dodika, kao i da su vlasti u Srbiji jedinstvene u stavu da su protiv njegovog raspisivanja.

Kada je u pitanju odnos Srbije i Hrvatske, Vučić je rekao da želi najbolje odnose sa Hrvatskom te da će biti prvi koji će čestitati formiranje Vlade i podsetio da je bio prvi koji je čestitao Karamarku na pobedi.

”Smatram da je važno da imamo dobre odnose sa Hrvatskom, a mi imamo samo jednu molbu. To su balističke rakete. Nizašta im nisu potrebne, zaista, sve drugo neka razvijaju kako žele i hoće i u tom slučaju mi nemamo nikakvu potrebu da odgovaramo. Ja verujem da ćemo imati mnogo bolje odnose, ne moraju da budu slatke reči, ali moraju da budu dobra dela i za građane Hrvatske i građane Srbije”, istakao je Vučić.

Govoreći o nastavku Briselskog dijaloga Beogada i Prištine, Vučić je ponovio spremnost Srbije za njegov nastavak.

”Ići ćemo sa Prištinom na dijalog, ja sam uvek spreman, ali nisam preterani optimista iako ćemo dati sve od sebe da se ne samo razgovor nastavi, već da se dođe i do konkretnih rezultata. Nisam optimista zbog političke situacije u Prištini, zbog toga što oni nisu spremni ili do sada nisu pokazivali spremnost da ispune ono što je osnovna obaveza, a to je zajednica srpskih opština”, rekao je Vučić.

Kao drugi važni cilj, premijer Vučić je istakao napredak ekonomije u zemlji te da ako se ekonomske reforme sprovedu kako treba, u 2016. godini, privredni rast, bi prema njegovim procenama, mogao da ide preko 2,5 odsto, dok se u 2017. očekuje rast od četiri posto.

Upitan da li će u skorije vreme biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori, premijer je rekao da je ta opcija moguća, ali da konačna odluka još nije doneta te da će se još razmatrati to pitanje, jer ako izbori mogu da ugroze ekonomske reforme i napredak, onda ih neće biti.

”Mi još uvek nemamo tu konačnu odluku, ali mislim da je ta opcija moguća. Ja sam trpeo najveće moguće napade i Vlada cela i kada neko priča da su neki zvižduci razlozi, to je smešno. Ali, ono što je potrebno da se uradi jeste očuvanje stabilnosti, očuvanje mira, neka vrsta novog legitimiteta. Da li je to došlo do te mere ili ne, to će biti na procenu i predsedniku Republike Srbije i glavnom odboru stranke koju vodim”, naveo je Vučić.

U 2016. godini, građane Srbije i vlast čeka puno rada, truda i ozbiljnih i teških reformi, poručio je premijer Vučić i dodao da bez obzira na to, Srbiju očekuje dobra i neuporedivo uspešnija godina i nešto lakša godina u odnosu na prethodne dve.