Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srbijanska Vlada izdvojila 10 miliona KM za Srebrenicu

vucic-srebrenica

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, izjavio je da je Vlada Republike Srbije odlučila uložiti 10 miliona konvertibilnih maraka u razvojne projekte u Srebrenici, od čega će četiri miliona KM već od ponedjeljka biti na računu opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency.

Dolazeći na investiono-razvojnu konferenciju u Srebrenici Vučić je sa delegacijom posjetio memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odao počast žrtvama genocida iz 1995. godine.

“Vlada Srbije na jutros održanoj sednici donela je odluku da izdvoji 10 miliona KM, koji su odmah na raspolaganju”, kazao je Vučić.

Osim četiri miliona koji će biti uplaćeni opštini Srebrenica za razvojne projekte koje njeno rukovodstvo izabere, šest miliona KM novca Vlade Srbije bit će uloženo u projekte izgradnje objekata u Srebrenici, kazao je Vučić.

“Zajednički sa vama (opštinom, op.a.), Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom želimo oformiti tim koji će raditi na objektima. Naše i vaše lokalne kompanije će raditi poslove u visini šest miliona KM. Mi smo odluku doneli na osnovu projekata koje imate, želite li da uložite u škole, osnovne ili srednju, ili puteve koje trebate da popravite. I taj novac odmah ćete imati na raspolaganju. Svi Srebreničani, bez obzira bili to Bošnjaci ili Srbi, moći će računati na poslove u okviru tih projekata. Znam da ćete naći najbolji način kako da taj novac uložite i potrošite”, kazao je Vučić dodavši kako su u njegovoj delegaciji predstavnici građevinskih kompanija, ali mali proizvođači zainteresirani za uspostavljanje poslovne saradnje u Srebrenici.

“Srbija gleda u budućnost, i ako smem na ovakav način da kažem i na ovom mestu, mi Srbi želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, da gradimo zajedničku budućnost, narednih 100 godina da provedemo u miru i da svima bude bolje. Ovo je naš mali doprinos takvoj zajedničkoj budućnosti. Uveren sam da ćemo uvek imati više razloga za radost, sreću i život, a da ćemo uvek znati osuditi sve ono što je u prošlosti bilo loše”, poručio je predsjednik Vlade Republike Srbije u Srebrenici.