BiH

Predsjednik Srbije

Vučić u Davosu govorio o inicijativi da se ukine naziv Republika Srpska

25/01/2019

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je novinarima da su mnogi zvaničnici u Davosu, na različitim forumima, osudli najavu pokušaja ukidanja imena Republike Srpske.

– Moram da kažem da sam se iznenadio da su mnogi zvaničnici, na različitim forumima ovdje u Davosu, osudli pokušaj ukidanja ili najavu pokušaja ukidanja imena RS. Po prvi put se dešava, tako da što se takvih poruka tiče nisam nezadovoljan – rekao je Vučić novinarima.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Vučić je ocijenio, također,  da Hrvatska i Srbija moraju imati mnogo bolje odnose ukoliko žele opstati te da cijela regija mora prestati razmišljati o prošlosti i okrenuti se budućnosti.

“Ono što ne ide sjajno, zbog čega nisam sretan, to su politički odnosi u regiji”, rekao je Vučić u izjavi za Hinu i HRT na marginama skupa WEF-a u Davosu.

“Tu uvijek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti, ali je to valjda karakteristika svih nas i to je ono što ćemo morati mijenjati”, rekao je srbijanski predsjednik, koji je ranije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sudjelovao na panelu o zapadnom Balkanu i imao s njim priliku neformalno popričati.

Istaknuo je da su ekonomski odnosi puno bolji od političkog stanja u regiji.

“Ja mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije koje nisu uvijek dobre, moraju imati puno bolje odnose ukoliko želimo opstati jedni i drugi”, kazao je i pri tom naglasio da obje zemlje imaju užasnu demografiju i da se jako puno građana iseljava.

“Ako želimo opstati morat ćemo zajedno raditi, morat ćemo se približiti i to će se dogoditi”, rekao je Vučić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.