Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić u Čipuljićima kod Bugojna obišao strica, druga Šerifa i grobove predaka

Na ulazu u porodičnu kuću Vučića je dočekao stric Drago

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon boravka u Mostaru obišao je selo Čipuljić kod Bugojna, postojbinu porodice Vučić.

U Čipuljić je Vučić došao nakon učešća na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, gdje se sreo sa liderima zemalja u regionu, Kolindom Grabar Kitarović, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i drugima.

Na ulazu u porodičnu kuću Vučića je dočekao stric Drago, koji je zaplakao kada je vidio bratanca.

– Bio je nemiran kao dijete, niste mogli da ga uhvatite. Sada kada je daleko, svima nam nedostaje – priča  brat premijerovog oca i “žali što ne može češće da viđa Aleksandra i njegovu porodicu”.

– Nije lako kada gledate zgarišta svojih kuća i imanja. Nadam se da će otac donijeti odluku da bar jednu od ovih kuća obnovimo – kaže Vučić za “Blic”.

On kaže kako ga, uprkos svemu, svaki dolazak u Čipuljić raduje.

– Sjetim se najsrećnijih dana djetinjstva koje sam provodio ovdje i uvijek mi je u glavi ideja da bar nešto, neku sitnicu uradim za preostale Srbe ovde – priča premijer i kaže da je siguran da niko ne bi imao ništa protiv toga. [yuzo_related]

– Ovdje me poštuju i Bošnjaci i Hrvati, ne bi imali ništa protiv da nešto učinim za ovo selo.

Vučić je sa komšijom popio čašicu rakije, kako običaji nalažu.

Vrijeme u Čipuljiću premijer je iskoristio da se sretne i sa prijateljima iz djetinjstva. Zadržao se u priči sa Šerifom Redžićem. Kažu, nikada jedni druge nisu pitali za vjeru, već su igrali fudbal i družili se bez obzira na porijeklo.

Vučići su stara bugojanska porodica. Prije Drugog svjetskog rata bili su uspješni trgovci. Vučić je u Bugojnu sinonim za radne ljude, kažu u ovom kraju.

Stric i strina su prvi srpski povratnici u Bugojno, te posljednji Vučići u Čipuljiću. Kažu da pažljivo prate sve što njihov bratanac radi.

– Pratili smo izbore kroz jednu veliku tremu. Veoma nam je drago da je Aleksandar uspio i da je osvojio ovoliko glasova. Evo, sad sam ga ponovo gledala na televiziji. Zaista smo sretni zbog njega – kazala je strina Anđelka.