Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

(Ne)namjerne poruke

Vučić: Uskoro skup svih državnih organa Srbije i RS; Konaković: Ne postoje državni organi RS

konakovic vucic
Foto: Facebook/ Arhiva
Elmedin Konaković i Aleksandar Vučić

“Naša pružena ruka je znak naše snage i naše želje da stvari idu ka stabilizaciji odnosa, nikako nije znak naše slabosti”, poručio je Konaković

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u četvrtak, u Beogradu, poslije razgovora s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom kako bi uskoro trebao biti održan skup “svih državnih organa” Srbije i RS i to na teritoriju Bosne i Hercegovine (BiH).

“S posebnom pažnjom sam saslušao predsjednika RS Dodika povodom svih događanja u Republici Srpskoj i BiH i dogovorili smo da u najkraćem roku organiziramo skup svih državnih organa Srbije i RS, na teritoriju Republike Srpske”, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je također istaknuo daje s Dodikom razgovarao o situaciji u regiji i predstojećim “važnim susretima” izaslanstava Srbije i Republike Srpske.

Dodikova posjeta Beogradu uslijedila je dan nakon što je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu Josep Borrell kazao kako su izjave iz Republike Srpske idu u smjeru udaljavanja od Evropske unije.

“Čin udaljavanje od ustavnog poretka mora biti zaustavljen. Retorika koja dijeli, prijetnje secesijom, prijetnje teritorijalnom integritetu, veličanje ratnih zločinaca moraju prestati, jer za takve nema mjesta u Europi”, rekao je Borrell u Bruxellesu tijekom sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU.

U Beogradu se trenutno, iza zatvorenih vrata održava sastanak Vučića te poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Konaković: RS je entitet u suverenoj državi BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković uputio je poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, upozorivši ga da ne postoje državni organi Republike Srpske.

-Razgovarali smo i o predstojećim važnim susretima delagacija Republike Srbije i Republike Srpske. Sa posebnom pažnjom sam saslušao predsjednika Dodika povodom svih dešavanja u RS i BiH i dogovorili smo da u najkraćem roku organizujemo skup svih državnih organa Srbije i RS-a, na teritoriji Republike Srpske – naveo je Vučić nakon današnjeg susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

-RS je enitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini – poručio je Konaković putem društvenih mreža.

-Svaki vaš dolazak u taj dio naše domovine je dolazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, vi kao predsjednik Srbije koji je više puta rekao da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH u javnim obraćanjima trebate stvari nazivati pravim imenom – kaže Konaković.

Dodaje da nakon što su Vučićevi saradnici pozvali na stipendiranje studentica koje veličaju ratne zločince i počinjene zločine, nakon najave njegovih saradnika da će graditi spomenik Draži Mihailoviću, “(ne)namjerne poruke poput ovih nas vraćaju nazad, ne idemo ka stabilnosti regiona i međusobnom uvažavanju”.

-Naša pružena ruka je znak naše snage i naše želje da stvari idu ka stabilizaciji odnosa, nikako nije znak naše slabosti – zaključio je Konaković.