Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skup pred OHR-om

Vukanović: Schmidt se povukao pred Dodikovim ucjenama, izbori će proći u mafijaškoj atmosferi

nebojsa vukanovic
Foto: Fena

Optužio je domaće političare da, zapravo, kupuju vrijeme kako bi izostalo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona, a kako ne bi bilo dovoljno vremena da se predstojeći lokalni izbori provedu po novim pravilima

Zastupnici ‘Liste za pravdu i red’ Nebojše Vukanovića danas su se okupili ispred Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH te, među ostalim, upozorili na „odustajanje visokog predstavnika Christiana Schmidta od nametanja tehničkih izmjena tog zakona”.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović, koji predvodi ‘Listu za pravdu i red’ uputio je niz optužbi na račun visokog predstavnika, zvaničnika međunarodne zajednice i predsjednika RS-a Milorada Dodika, te ponovio raniju, kako kaže, jasnu poruku ‘Schmidt i stranci go home!’.

-Nažalost ova zemlja se pretvorila u najobičniju koloniju…s agendom koju nam nameću Evropska unija (EU) i stranci – da mi ništa ne znamo i trebamo da budemo klasična kolonija koja će rasporodati svoje resurse – kazao je Vukanović u izjavi za medije.

Referirajući se na to – zašto visoki predstavnik još nije nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, ustvrdio je kako su entitetske vlasti u tajnosti donijele odluke da sva prirodna bogatstva i resurse BiH predaju u ruke stranim kompanijama.

Naveo je kako su u igri „australijske kompanije, kada se radi o rudniku litijuma Amerikanci i Kanađani, i nešto Nijemci, te da se radi o ogromnom kapitalu“.

-Zbog toga ova oligarhija opstaje na vlasti i zbog toga se ne uvode tehničke izmjene Izbornog zakona, jer kada bi došli ljudi koji su iskrene patriote, koji ne bi bili marionete ucjenjene u rukama stranaca, onda mi ne bi dali svoja prirodna bogatstva – ustvrdio je Vukanović.

Nadalje je podsjetio kako je Schmidt ranije rekao da ima jedan čovjek koji može donijeti odluku da se uvedu skeneri i videonadzor kako bi konačno vidjeli kakva je stvarna politička volja građana.

-Onda se taj čovjek po ko zna koji put nagodio s Dodikom i povukao pred njegovim ucjenama i prijetnjama i mi vidimo da od tehničkih izmjena Izbornog zakona nema ništa – potcrtao je Vukanović.

Optužio je domaće političare da, zapravo, kupuju vrijeme kako bi izostalo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona, a kako ne bi bilo dovoljno vremena da se predstojeći lokalni izbori provedu po novim pravilima.

-Predstojeći lokalni izbori će, najvjerovatnije proći u mafijaškoj atmosferi, baš kao što gledamo u seriji ‘Narcos’ kako se to radi u Kolumbiji i Meksiku – naveo je Vukanović.

Istovremeno, poručio je visokom predstavniku i stranim zvaničnicima kako su odluke koje donose pogubne po narod u BiH.

-Sva ta mantra o EU, oni su došli u Sarajevo i rekli mora država da se povuče iz Fabrike duhana Sarajevo… Ne znamo cigar da smotamo, ne znamo sjemenski krompir da proizvedemo, uvozimo vodu iz Saudijske Arabije, iz pustinje – kazao je Vukanović, uz opasku kako ovdje imamo „korumpirane strance koji podržavaju korumpirane moćnike te da se nalazimo u začaranom krugu“.

Ocijenio je kako svi oni imaju nečasnu ulogu i žele da nas drže u ovakvoj situaciji, da budemo „sanitarni koridor gdje će dolaziti migranti, gdje će se skladištiti njihov nuklerani otpad, gdje će se bez ikakvih ekoloških normi eksploatisati rude, zagađivati okolina, a mi ćemo masovno umirati…“

-Mi se borimo za istinski povratak suvereniteta, da se poštuje Bečka konvencija – poručio je Vukanović.

Odgovarajući na novinarske upite, Vukanović je istaknuo kako neće podržati aktuelnog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića (PDP) na predstojećim lokalnim izborima, ukazujući na njegovu povezanost sa SNSD-om.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković podsjetio je kako je sjednica tog doma zakazana za 28. februara te da na njenom dnevnom redu nema nijednog zakona o kojima se intenzivno govorilo ovih dana.

-Pitam se kako ćemo uopšte da usvojimo te evropske zakone, koje moramo usvojiti da bismo dobili datum pregovora – izjavio je Grković, izražavajući sumnju da su pregovori aktuelne vlasti u Laktašima vođeni s ciljem da se skrene pažnja javnosti i da se ne usvoji zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Poručio je kako vremena više nema, te da su se stoga odlučili na politički pritisak kako na njih tako i na međunarodnu zajednicu, optužujući ih za sudjelovanje „u cijeloj kampanji pljačke koju smo imali na prethodnim predsjedničkim izborima u RS-u“.

-Svima je jasno u RS-u da je na posljednjim predsjedničkim izborima pobijedila Jelena Trivić, a ne Milorad Dodik. Nažalost izbornom krađom i pod uticajem američke ambasade za predsjednika je ponovno postavljen Milorad Dodik – naveo je Grković.

Inače, okupljanje ispred OHR-a proteklo je u mirnoj atmosferi, a njegovi sudionici nosili su transparente na kojima je pisalo: ‘Stop izbornoj krađi’, ‘Schmidt nešto radi, izbore ne kradi’ ‘Skeneri ili da idemo u Njemačku, a vi ostanite ovdje’, ‘Shmidt go home'…