Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posebna sjednica

Vukanovićev show na početku zasjedanja NSRS-a: “Kada će srbende vratiti izvorni Dejton”

vukanovic

Na početku zasjedanja ponovo je u centru pažnje bio Nebojša Vukanović  koji je podsjetio na obećanja koja je u prethodnom periodu davalo rukovodstvo RS-a, ali i na zaključke ove Skupštine

Prva posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) počela je danas u Banjoj Luci. Kako je na početku sjednice rekao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, sa dnevnog reda je povučena tačka o izboru delegata u Vijeće naroda RS, jer je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) jučer izdala saopćenje po kojem rok za žalbu na izbor delegata ističe noćas u ponoć.

Stevandić je rekao da će zbog toga druga posebna sjednica Narodne skupštine biti održana sutra u 9.30 sati, a na njenom dnevnom redu bit će izbor delegata u Vijeće naroda.

Istakao je da je Narodna skupština CIK-u BiH na vrijeme dostavila sve liste, ali da je CIK probio rok od 24 časa za njihovu verifikaciju, zbog čega je došlo do ove situacije.

– Mi kao ozbiljni ljudi nećemo dozvoliti da neko zbog ovakvog ponašanja CIK-a dovede u pitanje izbor delegata, te ćemo novu sjednicu održati sutra, nakon što prođe ovaj rok – rekao je Stevandić.

Na početku zasjedanja ponovo je u centru pažnje bio Nebojša Vukanović  koji je podsjetio na obećanja koja je u prethodnom periodu davalo rukovodstvo RS-a, ali i na zaključke ove Skupštine.

– Znamo da smo se, ako Bog da i išallah, trebali vratiti na izvorni Dejton do 10 decembra. Imamo zaključke Narodne skupštine da se do 10. decembra vrati vojska RS-a, agencija za lijekove, granična policija i da ne nabrajam, rekao je Vukanović.

Istakao je kako želi da zna kada će rokovi biti ispoštovani.

– Žurno se mora raditi na tome ako će rokovi bit ispoštovani, poručio je.

Na dnevnom redu Prve posebne sjednice su – Usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika; Izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine;

Izbor potpredsjednikā NSRS i Izbor Administrativne komisije NSRS.

Na početku sjednice zakletve su položili narodni poslanici Nebojša Drinić, PDP (nije bio prisutan na Prvoj konstutivnoj sjednici), Tanja Vukomanović, PDP (umjesto Draška Stanivukovića) i Mirjana Orašanin, SDS (umjesto Ljubiše Petrovića).

Muškarci, poslanici Narodne skupštine na reverima danas nose bijele trake u znak podrške kampanji podizanja svijesti javnosti o rodno zasnovanom nasilju u RS pod nazivom „Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama“ i „Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više“, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.