Vukičević: Strateški odnosi s BiH realna su orjentacija Srbije

BiH

stanimir_vukicevic

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević izjavio je danas da, uvažavajući u cjelini suverenitet i teritorijalni integritet države BiH na osnovama Dejtonskog sporazuma, Republika Srbija svrstava Bosni i Hercegovinu među svoje visoke prioritete.

Ističe da će takvim proaktivnim odnosom Srbija i u budućnosti činiti iskrene dobrosusjedske napore u jačanju stabilnosti i prosperiteta BiH.

[pull_quote_right]Republika Srbija je spremna da s Bosnom i Hercegovinom, udruženim kapacitetima, ide na treća tržišta, kao i da zajedno radi na privlačenju stranih investitora[/pull_quote_right]

– To nije samo vitalni interes Republike Srbije već, vjerujemo, i drugih zemalja regiona. Samo trajnom stabilnošću, međusobnom saradnjom i usmjeravanjem ka budućnosti u politici, ekonomiji, kulturi, sigurnosti i drugim oblastima može se ostvariti napredak naših zemalja – kazao je Vukičević koji je bio uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99“ o temi “Dalja izgradnja odnosa Republike Srbije i BiH su garancija regionalne stabilnosti“.

Naveo je da uspostavljanje strateških i partnerskih odnosa u svim oblastima saradnje s BiH jeste realni interes i iskrena orijentacija Srbije.

– Tome u prilog govori činjenica i obostrana ocjena da politički odnosi idu uzlaznom stazom, da u komunikaciji visokih zvaničnika dvije zemlje vlada srdačnost i otvorenost na obostrano zadovoljstvo, a da su direktni kontakti sve češći i manje opterećeni formalnostima. Upravo zbog toga treba još snažnije otvarati dijalog i sporazumijevanje o svim bitnim pitanjima koja mogu, nepotrebno, opterećivati naše odnose – kazao je ambasdor Vukičević.

Po njegovim riječima, u predstojećem periodu treba posvetiti posebnu pažnju unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i razvoju regionalnih projekata koji bi bili od značaja i za Republiku Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve zemlje iz našeg okruženja.

– Trebamo zajednički koristiti komparativne prednosti regiona koji raspolaže značajnim ekonomskim potencijalima u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture. Tim prije jer smo svjesni da smo pojedinačno mala tržišta, ograničenih kapaciteta i u širim razmjerama nekonkurentna – naveo je Vukčević.

U tom smislu, potcrtao je on, Republika Srbija je spremna da s Bosnom i Hercegovinom, udruženim kapacitetima, ide na treća tržišta, kao i da zajedno radi na privlačenju stranih investitora.

– Budućnost BiH, kao i ostalih zemalja našeg regiona jeste u Evropskoj uniji. Iskreno vjerujemo da će BiH iskoristiti šansu koju joj daje EU i efikasno se uključiti u proces eurointegracija – rekao je ambasador Vukičević dodajući da Republika Srbija ne želi da BiH u tom procesu zaostane iza zemalja regiona.

U tom smislu, naglasio je, Srbija je spremna pružiti svu podršku i pomoć, te podijeliti stečena iskustva kako bi eurointegracije Bosne i Hercegovine bile uspješnije.