Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO odobrio kinesku vakcinu Sinovac!

Odobrenje WHO-a je znak nacionalnim regulatornim agencijama da je proizvod bezbjedan i efikasan

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesku vakcinu Sinovac protiv COVID-19 za hitnu upotrebu.

Ova vakcina je odobrena za korištenje kod odraslih osoba starijih od 18 godina, drugo takvo odobrenje koje je dato kineskoj kompaniji.

U izjavi od utorka, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navodi da su podaci predani njenim stručnjacima pokazali da dvije doze vakcina sprječavaju ljude da dobiju simptome COVID-19 kod otprilike polovine onih koji su dobili cjepivo.

WHO navodi da je malo starijih odraslih osoba uključeno u istraživanje, pa ne može procijeniti koliko je vakcina djelotvorna kod ljudi starijih od 60 godina.

– Ipak, WHO ne preporučuje gornju dobnu granicu za vakcinu – navodi agencija, dodajući da podaci prikupljeni upotrebom Sinovca u drugim zemljama “sugerišu da će vakcina vjerovatno imati zaštitni učinak kod starijih osoba.”

Odobrenje WHO znači da vakcinu mogu kupiti donatori i druge agencije Ujedinjenih nacija za upotrebu u siromašnijim zemljama, uključujući inicijativu za distribuciju COVID-19, globalno poznatu pod nazivom COVAX, koju podržava UN.

Prošlog mjeseca WHO je dao zeleno svjetlo cjepivu COVID-19 proizvođača Sinopharm. Takođe je licencirao vakcine koje su razvili Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna Inc i AstraZeneca.

Napori za COVAX znatno su usporeni nakon što je njegov najveći dobavljač u Indiji rekao da neće moći pružiti više vakcina do kraja godine.

Do danas nema potvrđenog dogovora za doze Sinovac sa COVAX-om.