Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark i Tulumović položili temeljac za zgradu Općinskog suda u Tuzli

wigemark 444333

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović označili su danas početak izgradnje nove zgrade ovog suda, iako su pripremni radovi počeli prije nekoliko mjeseci.

Ovom događaju prisustvovali su najviši predstavnici Suda BiH, VSTV, Skupštine i Vlade TK, Gradske uprave Tuzla i mnogi drugi.

Prethodno je Wigemark posjetio Kantonalno tužilaštvo i Kantonalni sud Tuzla, gdje se sastao s visokim sudskim zvaničnicima. Rečeno je da će novi objekt, u koji je samo EU uložila oko 4,5 miliona maraka, poboljšati uslove rada pravosudnih institucija.

Wigemark je naglasio da je zgrada Općinskog suda dio šireg paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH u poboljšanje infrastrukure pravosuđa kako bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

Rekao je da je EU u poboljšanje uslova rada pravosuđa do sada uložila oko 50 miliona maraka.

– Cilj ovih ulaganje je pružanje boljih usluga građanima u TK i samoj Tuzli. Velika je važnost uspostaviti vladavinu prava, što je bitno za sve zemlje, a posebno za BiH koja želi postati članica EU. Ja u to vjerujem, ali da biste imali neovisno pravosuđe ono mora imati odgovarajuće uslove, sigurne i odgovarajuće objekte i opremu za rad. Priliko obilaska prostorija Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda koje se renoviraju, razgovarali smo o tome koliko savremena oprema pomaže u njihovom radu – rekao je Wigemark.

Napomenuo je da prostorije pravosudnih institucija generalno sa sobom nose jednu simboliku, svuda u svijetu.

– Kada dođete u te prostorije želite da osjetite ponos, istinsku vjeru i povjerenje da će pravda biti zadovoljena i da će se vaše potrebe ispuniti – rekao je ambasador EU.

Na kraju je zahvalio svima koji su pomogli ovaj objekat, spomenuvši vlasti Švedske i Norveške, ali i lokalne i kantonalne vlasti koje su zajednički radile na realizaciji projekta.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija izrazio je zahvalnost EU kao velikom partneru i prijatelju. Podsjetio je da je Tuzlanski kanton najveći u Federaciji sa skoro 450.000 stanovnika i predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih regija u BiH, te samim tim ima potrebu za efikasnijim pravosuđem.

Podsjetio je da je vlada Švedske uložila oko 150.000 KM u izradu projektne dokumentacije za zgradu Općinskog suda, dok je vlada Njemačke osigurala oko 250.000 maraka za opremanje. Ukupna površina buduće zgrade je oko 5.500 kvadratnih metara. Imat će oko 40 kancelarija i četiri sudnice.

O značaju izgradnje zgrade Općinskog suda i ulaganja u pravosuđe govorili su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik Općinskog suda Muhamed Tulumović, te premijer TK Jakub Suljkanović.

– Ako se zna da ulaganje u novu zgradu suda iznosi 6,5 miliona maraka, sa ulaganjima u renoviranje prostorija pravosudnih institucija u TK dolazimo do cifre od ukupno 9 miliona maraka koje se ulažu u ovo područje – naglasio je Suljkanović.