BiH

Ambasador Evropske unije u BiH

Wigemark o aferi u VSTV-u: Niko nije iznad zakona

10/06/2019

Mislim da su sve turbulencije, dešavanja oko VSTV-a u proteklim sedmicama i pokazale nužnost provedbe takvih preporuka, da imate zakon kojim se reguliše rad takvog regulatornog tijela

Lars Gunnar Wigemark, ambasador Evropske unije u BiH izjavio je danas u Banjaluci odgovarajući na pitanja novinara o aferi koja potresa Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da su sve turbulencije, dešavanja oko VSTV-a u proteklim sedmicama pokazale nužnost provedbe preporuka Evropske komisije u vezi s izradom novog zakona o VSTV-u, javlja Anadolu Agency (AA).

On je podsjetio da govori stav Evropske unije, a ne cijele međunarodne zajednice te je kazao da se u mišljenju Evropske komisije u 14 ključnih preporuka poziva na izradu novog zakona o VSTV-u.

“Mislim da su sve turbulencije, dešavanja oko VSTV-a u proteklim sedmicama i pokazale nužnost provedbe takvih preporuka, da imate zakon kojim se reguliše rad takvog regulatornog tijela. Ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve i istupe, ali mislim da su protekla dešavanja samo još jedna potvrda i svi ćemo se s time složiti da svakako ima prostora za poboljšanja u radu”, kazao je on.

Dodao je da je stava da “niko nije iznad zakona, te da su BiH potrebne sveobuhvatne reforme jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU”.

U Sarajevu su ranije održani protesti nakon što je  Žurnal objavio video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.