BiH

Wigemark o setu zakona o akcizama: Sada je vrijeme da se zauzme stav

06/04/2017

Pomno pratimo dešavanja u Parlamentu. Zakoni o akcizama i bankarstvu su važni elementi Reformske agende i uslovi neophodni za aranžman s MMF-om, kao i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH od EBRD-a i drugih financijskih institucija – izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark komentirajući set zakona o akcizama i o osiguranju depozita u bankama nakon jučerašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Istakao je da ti programi će se u svakom slučaju nastaviti i uključuju mnogo drugih pozitivnih koraka za poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika u cijeloj BiH.

– Što je još važnije za narod u BiH, povećanje akciza je potrebno da bi se smanjilo vrijeme transporta, te omogućilo proizvođačima iz BiH da svoje proizvode pravovremeno plasiraju na međunarodna tržišta. Time će se zauzvrat kreirati više radnih mjesta, uključujući kroz izgradnju autocesta, te poboljšati usluge i privući prijeko potrebne investicije. Sve će ovo biti odgođeno ako predloženo zakonodavstvo ne bude usvojeno što je prije moguće.

Stoga, očekujemo od svih izabranih predstavnika da nastave sa svojim naporima da se iznađe put ka naprijed koji će podržati većina parlamentaraca u oba doma Parlamenta. Sada je vrijeme da se zauzme stav u korist radnih mjesta i razvoja – rekao je Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.