Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan Memorandum o tajnosti i sigurnosti podataka BiH i EUROPOL-a

mektic

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i zamjenik direktora EUROPOL-a Oldřich Martinů potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o tajnosti i sigurnosti podataka kojim se uređuje zaštita informacija koje se razmjenjuju BiH i Ured Evropske policije.

Taj dokument važan je za primjenu Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a jer omogućuje sigurnu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih oblika međunarodnog kriminala.

Memorandum, kako je istaknuo Mektić, predstavlja ispunjavanje formalno-pravnih uvjeta da policijske agencije iz BiH rade i sarađuju s EUROPOL-om, a policijske agencije BiH kroz tu saradnju moći će se na efikasniji način suprotstaviti svim sigurnosnim izazovima poput organiziranog kriminala, krijumčarenju narkotika i trgovini ljudima.

Tim je osiguran efikasniji alat i u borbi protiv korupcije jer svako ozbiljnije koruptivno krivično djelo vode izvan granica BiH, a Mektić je dodao i da taj dokument podrazumijeva i razmjenu oficira, odnosno da policijski oficir iz BiH bude raspoređen u sjedište EUROPOL-a.

– Postoji i interes EUROPOL-a da uputi svog oficira za vezu koji bi bio u Sarajevu. Nakon Operativnog sporazuma i Memoranduma možemo da uspostavimo operativnu saradnju i razmjenu tajnih i zaštićenih podataka, bilo da je riječ o ličnim ili zaštićenim podacima, sigurnosnim informacijama o istragama – pojasnio je ministar sigurnosti BiH.

Napomenuo je da od ove saradnje s EUROPOL-om očekuje da sigurnosne institucije budu operativnije i efikasnije te da se doprinese ukupnoj evropskoj sigurnosti.

Zamjenik direktora EUROPOL-a Oldřich Martinů podvukao je da je danas potpisan Memorandum rezultat predanog rada bh. institucija i EUROPOL-a, a radi se o nastavku saradnje nakon što je prošlog ljeta potpisan Sporazum o razmjeni tajnih podataka BiH i EUROPOL-a.

– Ovaj dokument formalni je korak čijim su potpisom obje ugovorne strane obznanile kako posjeduju kapacitet i obučeno osoblje da se adekvatno razmjenjuju podaci i povjerljive odnosno obavještajne informacije među institucijama, ali i načine njihovog čuvanja – pojasnio je Martinů.

Kako je zaključeno ovim je EUROPOL omogućio bh. sigurnosnim snagama da se koriste kapacitetima koje nudi EUROPOL, ali i da se doprinese radu prilikom borbe protiv korupcije, terorizma i nasilnog ekstremizma, a sve u cilju generalne opće sigurnosti u Evropskoj uniji i BiH.