Šef delegacije eu u bih

Wigemark otvorio zgradu Kantonalnog suda u Bihaću

WIGEMARK_KSBIHAC

Evropska unija je za projekt izgradnje zgrade Kantonalnog suda u Bihaću izdvojila oko tri miliona maraka, dok je Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) učestvovala s iznosom od milion i po maraka

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark otvorio je novoizgrađenu zgradu Kantonalnog suda u Bihaću, čiju je izgradnju najvećim dijelom i financirala Evropska unija.

-Ovo je objekt namijenjen građanima Unsko-sanskog kantona, kako bi imali bolji i snažniji osjećaj vladavine prava, odnosno efikasnijeg pravosuđa. Naravno, ljudima koji će ovdje raditi nije dovoljno da samo dobiju novi objekat, pa smo upravo zato i proširili svoju pomoć na aktivnosti modernizacije kompletne opreme. Sve to radimo s ciljem poboljšanja transparentnosti i efikasnosti rada na predmetima – rekao je Wigemark.

Evropska unija je za projekt izgradnje zgrade Kantonalnog suda u Bihaću izdvojila oko tri miliona maraka, dok je Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) učestvovala s iznosom od milion i po maraka. Projekt je dio šireg paketa pomoći Evropske unije za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava, u okviru podrške jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

-S obzirom da su moje kolege izuzetno kvalitetne i sposobne, te da smo sada dobili i evropske uslove rada, nadam se da će građani USK od sada svoja prava ostvarivati u razumnim rokovima. Moramo biti iskreni, ali i ambiciozni i reći da je to naš ovogodišnji cilj – rekla je predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je također na današnjim sastancima s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarao o trenutnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama.

Potvrđena je uspješna dosadašnja saradnja, te najavljena i realizacija novih projekata Evropske unije naročito u Bihaću, koji je najviše i pogođen migracijskim procesom.