Wigemark pozvao na usvajanje akciza: Politički lideri trebaju preuzeti odgovornost

vigemark(9)

Komentarišući važnost izmjena i dopuna Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine koji će biti razmatrani na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH pozvao je da ovaj dom krene naprijed sa prijeko potrebnim Zakonom o akcizama i Zakonom o osiguranju depozita u bankama.

– Ovo su suštinske reforme ne samo za Reformsku agendu, već i za sveukupni proces pristupanja EU. U prisutnosti visoke predstavnice EU i potpredsjednice Evropske komisije, sve glavne političke stranke su nedavno obnovile svoje opredjeljenje da rade zajedno ka kandidatskom statusu za EU, uključujući provedbu prijeko potrebnih reformi. Posustajanje u konkretnim reformama koje su sada pred vašim parlamentom će se smatrati dokazom manjka ozbiljnosti.

Zajedno sa nedavno usvojenim entitetskim bankarskim zakonodavstvom, zakoni će osnažiti korektivne i provedbene ovlasti nadzora, uvesti konsolidovani nadzor bankarskih grupa u entitetima, te uspostaviti jednobrazan okvir za sanaciju banaka u zemlji. Sve ovo ima za cilj održati bankarski sektor zemlje sigurnim i stabilnim.

Prihodi od predloženog povećanja akciza će se direktno usmjeriti u sredstva za izgradnju cesta i autocesta, time osiguravajući prijeko potrebnu modernizaciju transportne infrastrukture te sigurnije, brže i pouzdanije ceste. Ovakve mjere su takođe ključne i za promociju ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta. Povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućavaju i ostvarivanje zajmova kod EBRD-a i drugih međunarodnih institucija, dok će bolji finansijski kapaciteti povećati i ubrzati izgradnju autocesta. Ima smisla da fizička i pravna lica koja koriste nove ceste takođe daju svoj doprinos kroz manji dodatni porez na gorivo. Ako se ostvari negativan učinak na određene grupe zbog povećanja cijene goriva, postoje drugi načini da im se omogući nadoknada.

Predloženo povećanje akciza je neophodan korak za Reformsku agendu i za put zemlje ka EU. Izgradnja cesta i bolja transportna povezanost su od suštinskog značaja za budući ekonomski razvoj BiH. U slučaju izostanka ovakvih aktivnosti, MMF će sniziti projekcije rasta za BiH, što će, potom, iziskivati reviziju aranžmana s MMF-om. Posljedica neusvajanja ove mjere bi bilo i kašnjenje u MMF-oj reviziji aranžmana, planiranoj za kraj aprila, a što će onda zahtijevati nove pregovore o određenim aspektima aranžmana. To bi moglo izazvati kašnjenja u drugim srodnim programima, uključujući i pomoć Evropske unije. To bi takođe usporilo napredak zemlje u procesu pristupanja EU. Politički lideri koji su postavili ambiciozne rokove za članstvo u EU trebaju preuzeti odgovornost kako bi osigurali da se ove mjere i provedu.

Reformska agenda predstavlja integrirani paket mjera, uključujući i aranžman s MMF-om, koji treba biti proveden u cijelosti i bilo kakva kašnjenja kod pojedinačnih elemenata, neizbježno dovode do kašnjenja kod drugih. Politički lideri kažu da dijele zajednički cilj u ostvarivanju napretka na putu ka EU i u provedbi Reformske agende. Da bi se postigao taj zajednički cilj, moraju da ostave po strani svoje političke razlike.”