Sarajevo

Wigemark sa Vladom KS: Pozitivan zamah iskoristiti u približavanju EU

61035125_2315175065192325_5015168805425381376_n

Premijer Forto je istakao važnost koordinacije Kantona Sarajevo sa institucijama Evropske unije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri bili su danas domaćini susreta sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Larsom-Gunnar Wigemarkom s kojim su razgovarali o ulozi i poziciji kantonalnih skupština i vlada u procesima integracija.

Wigemark je poručio Vladi da iskoristi pozitivan zamah i aktivno se uključi u procese približavanja zemlje EU, a koji će se u narednom periodu intenzivirati.

– Neusklađenost propisa na različitim razinama vlasti zahtijevat će sveobuhvatan pristup u svrhu postizanja veće harmonizacije propisa, u skladu sa pravnim stečevinama Evropske unije – istakli su iz Delegacije EU.

Premijer Forto je istakao važnost koordinacije Kantona Sarajevo sa institucijama Evropske unije pogotovo u pokrenutim antikoruptivnim procesima u KS-u.

– Vlada će ojačati administrativne kapacitete te sarađivati s Direkcijom za evropske integracije kako bi se osigurala adekvatna reakcija u planiranju politika i koordinaciju poslova u procesima integracije naše zemlje u Evropsku uniju – naglasio je Forto, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.