BiH

Wigermark s Novalićem: Parlament FBiH konačno treba početi da radi svoj posao

18/10/2016

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i Lars-Gunnar Wigermark, šef delegacije Evropske unije u BiH, nakon današnjeg sastanka, složili su se da je neophodno nastaviti provoditi reforme, koje već pokazuju rezultate, kako bi se BiH nastavila kretati ka Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Wigermark je nakon sastanka federalnim premijeru i Vladi čestitao na nizu teških odluka koje su donijeli, a koje uglavnom u javnosti nemaju podršku.

“U nedjelju smo imali set zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU o bezbjednosnoj situaciji i iskazana je zabrinutost zbog referenduma u Republici Srpskoj, te naglašena važnost nastavka provođenja reformi. Prije godinu dana počele su reforme i u tom periodu doneseno je jako puno teških i izazovnih odluka. Čestitam Novaliću i njegovoj Vladi upravo na tim teškim odlukama, koje nemaju uvijek podršku javnosti“, istakao je Wigermark i nastavio:

“Kao posljedicu vidjeli smo smanjenje nezaposlenosti, bilježi se stopa rasta od nekih četiri posto, čime je BiH ispred svih drugih u regiji. Ovakve pokazatelje potvrdio je i MMF, dodavši da reformska agenda predstavlja najvažnije socioekonomske reforme koje je ova zemlja vidjela od kraja rata. Ono što mi kao predstavnici EU želimo jeste nastavak unapređenja poslovnog okruženja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura, te javnu upravu koja će pružati kvalitetnije usluge. Razgovarali smo i o broju uposlenih u javnom sektoru, koja po prvi puta ne bilježi porast novouposlenih, čak je zabilježeno smanjenje.“

Naglasio je da bi međunarodna zajednica voljela da vidi da se u drugoj fazi provođenja reformi radi na jačanju vladavine prava, koja je direktno vezana za unapređenje privrede i poslovnog okruženja. Dodao je da je i dalje veoma prisutna korupcija. Spomenuo je i Parlament FBiH koji, po njegovim riječima, konačno treba da počne da radi svoj posao, a ne da se sastaju samo kada treba voditi raspravu o aranžmanu s MMF-om ili o novcu.

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao da je još jednom Wigermargu naglasio da je njegova vlada opredijeljena, spremna i sposobna da sprovede sve reforme koje je zacrtala.

“To je i prirodno, jer smo bili glavni kreatori svega toga. Rezultati našeg rada su se već materijalizovali kroz pozitivnu ocjenu provedbe reformske agende, a i prijem naše aplikacije za EU je posljedica njene provedbe. To nam govore i jučerašnji zaključci Vijeća za vanjske poslove EU koje nas je pozvalo da nastavimo sa efikasnim sprovođenjem reformi. Proveli smo trećinu mjera iz reformske agende i to daje rezultate. Kroz Vladu je obrađeno 39,3 posto svih stvari iz agende. Usvojene su neke stvari koje nisu još poslane na parlament, a set zakona koji smo uputili još nije ni razmatran“, kazao je Novalić, te naglasio da se za 18 mjeseci mandata rezultati njegove Vlade se ne mogu izbrisati.

Posebno je izdvojio podatak da je u tom periodu zaposleno 24.452 ljudi, a da je pri tome smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za 1.800.

“Samo realni sektor, dominantno privatni, zapošljavao je ljude. To je uticalo na porast svih naših prihoda. Ove godine smo za 11 posto povećali prihode direktnih poreza, koji nisu samo posljedica zapošljavanja i ekonomskog rasta koji je 3,2 posto, nego i niza fiskalnih zakona koji su uveli disciplinu u tokove slobodnog kapitala. Projekcije rasta za sljedeću godinu su veće i prirodna su posljedica reformskih poteza. Dakle, zahvalnost za rast dugujemo provođenju reformi. Čak iako su ovi uspjesi mali za FBiH veoma je bitno da smo zaustavili negativan trend. Prvi put imamo smanjenje na birou za 17.000 i prvi put imamo ovako dinamično zapošljavanje. Bez obzira na teškoće koje očekujemo, bespogovorno ćemo provoditi reforme“, naglasio je Novalić.

Prema riječima federalnog premijera, današnje zasjedanje Parlamenta FBiH o aranžmanu sa MMF-om nema veze sa kašnjenjem plata uposlenicima u javnom sektoru ovog bh. entiteta. Po njemu, samo se desilo da su se te dvije stvari poklopile. Kako kaže, plata uposlenima u institucijama FBiH je tek šesta po redu ove godine i do sada niti jedna nije bila na vrijeme. Također je rekao da ga od rasprave o MMF-u, više interesuju druge dvije tačke o 80 miliona KM za Koridor 5c i 58 miliona KM za ceste u Federaciji BiH.

Komentari