BiH

Organizacija za zaštitu prirode

WWF: Vlada FBiH da ukine sustav poticaja i koncesija za male hidroelektrane

15/05/2020

Zoran Mateljak iz WWF Adrie naveo je da su ekonomske studije pokazale da građani Bosne i Hercegovine troše desetine miliona eura godišnje na isplatu poticaja za male hidroelektrane, a istovremeno jedinu korist od njih imaju privatni investitori, dok je sav trošak, kao i šteta, prebačena na građane i prirodu

Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozdravila je napore Vlade Federacije BiH za uvođenje reda u sistem  izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana, te pozvala Vladu da u potpunosti ukine navedeni sistem poticaja.

Iz te oragnizacije navode da smo, nažalost i u toku ove krize suočeni s pojedincima koji nastavljaju devastirati rijeke Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da smo posljednjih sedmica imali prilike čitati o privatnim investitorima koji koriste krizu izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi započeli izgradnju malih hidroelektrana, na štetu ljudi i prirode.

Ističu da, iako službeni organi dopuštaju te štetne projekte, pozitivno je iznenađenje došlo u priopćenju s sjednice Vlade Federacije BiH održane 12. maja 2020. u kojem je istaknuto kako je Vlada “uvažila preporuke i zaključke donesene u Deklaraciji o zaštiti rijeka zapadnog Balkana”.

– WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozdravlja napore Vlade Federacije BiH za uvođenjem reda u sistem izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana. Ovo je značajan iskorak u rješavanju ovog problema, no, u konačnici, on se može riješiti tek ukidanjem poticaja – naglašeno je u saopćenju.

Zoran Mateljak iz WWF Adrie naveo je da su ekonomske studije pokazale da građani Bosne i Hercegovine troše desetine miliona eura godišnje na isplatu poticaja za male hidroelektrane, a istovremeno jedinu korist od njih imaju privatni investitori, dok je sav trošak, kao i šteta, prebačena na građane i prirodu.

– U novembru 2019. donesena je Deklaracija o zaštiti rijeka zapadnog Balkana koju su potpisale 33 organizacije civilnog društva. U dokumentu se, između ostalog, traži od vlada zemalja regije zaustavljanje svih vrsta poticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, inzistira na dosljednoj primjeni i izvršenju propisa, zatim transparentno i rano uključivanje javnosti u procese donošenja odluka te da započnu ili ubrzaju proces primjene standarda Evropske unije – saopćeno je iz WWF Adria.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.