Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yildirim: Ne slažem se sa tvrdnjama da Turska ne ulaže u BiH

zvizdic yildrim (2)

Turska će, kao što je o radila i ranije, podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, naša zemlja pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, i kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU), poručio je danas u Sarajevu premijer Republike Turske Binali Yildirim, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je jutos doputovao u Sarajevo, u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, koje je njegova prva službena posjeta BiH. Nakon sasanka sa Zvizdićem, Yildirim je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Turski premijer Yildirim je istakao kako odnosi Turske i BiH imaju duboke korijene, ali isto tako i lijepu budućnost.

“Nastavak održivog mira i stabilnosti na Balkanu, povezan je sa odnosima BiH i Turske, ali isto tako i drugih zemalja regije. Turska od samog početka ulaže napore i pravi korake kako bi imala sto bolje odnose s BiH”, rekao je Yildirim.

Dodao je kako svi pokazatelji potvrđuju da je Turska među deset najznačajnijih pratnera Bosne i Hercegovine.

“Turska podržava članstvo BiH u NATO-u, jer BiH i Turska najbolje znaju šta znači mir. Kako se ranije boli ne bi nikada ponovile, Turska će, kao što je o radila i ranije, i u narednom periodu podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, naša zemlja pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, i kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU)”, poručio je Yildirim.

– Dobra saradnja Turske i BiH, i još mnogo veći potencijal-

Govoreći i bilateralnim odosima dvije zemlje, odnosno o temama o kojima je bilo govora na današnjem sastanku, Yilirim je istakao da Turska i BiH sarađuju u oblastima energije, prometa, trgovine, poljopriverde i turizma, no poručio je kako na tom planu postoji mnogo veći potencijal.

“Turski investitori su već duže vrijeme prisutni u BiH. Mi želimo da povećamo njihov broj. Naravno da tu imamo određene obaveze. Postoje tu manjih kratkoročnih problema za koje vjerujemo da će biti riješeni”, rekao je Yildirim.

Obim trgovinske razmjene se povećava, kazao je Yildirim, te dodao kako trenutna trgovinska razmjena od 617 miliona dolara ne održava stvarni potencijal Turske i BiH. Prema njegovim riječima, potrebno je jo napora da se ostvari ranije zadati cilj od milijardu dolara trgovinske razmjene.

Kada je riječ o uvozu mesa iz BiH, Yildirim je rekao kako se nastavlja sa uvozom po kvoti od 15.000 tona na godišnjem nivou, te dodao kako očekje da će ovaj sistem uvoza biti određen u narodnom periodu i kroz Sporazum o međusobnoj trgovini.

Dodao je da je danas bilo riječi i o autoputu Beograd-Sarajevo, te kako je delegacija turskih stručnjaka boravila u BiH i ispitala trasu kojom će se graditi autoput.

– Yildirim: Ne slažem se sa tvrdnjama da Turska ne ulaže u BiH-

Yildirim je podsjetio kako je njegova zemlja u julu 2016. godine suočena sa pokušajem puča, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, te kako je BiH jedna od prvih zemalja koja je pružila podršku Turskoj. Zahvalivši se BiH i narodu ove zemlje, Yildirim je upozorio kako je FETO globalna organzacija koja djeluje u 160 zemalja, kao i da djeluje u BiH.

Osvrnuvši se na borbu protiv terorizma koju Turska vodi na području Sirije i Iraka, Yildirim je kazao kako njegova zemlja ovom borbom ne štiti samo svoje građane i državu, već da je to značajno za sigurnost cijele Europe.

Yildirim je rekao kako je njegova posjeta BiH dobra prilika za jačanje odnosa Turske i BiH, ali istovremeno i priprema za posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koja je planirana polovinom godine.

Upitan da prokomentariše pojedine navode o tome kako Turska investicijiama ne pokazuje svoj dobar odnos prema BiH, na što je Yildirim kazao:

“Turska ulaže u BiH, ne slažem se sa navodima da ne ulaže. Turski investitori su među prvih pet u BiH. Naravno, za poboljšanje investicija potrebno je više povjerenja za investitore. Govorim to za sve strane. Mi smo uradili značajne reforme kada je u pitanju poboljšanje investicijske klime. U BiH postoji sigurnost, postoji povjerenje, nema nikakvih problema kada je riječ o ulaganju. I mi uvijek podstičeo naše invesitore”, rekao je Yildirim, podsjetivši pritom na značajna ulaganja TIKA-e, ali i kreditne linije Republike Turske koja su obezbijeđene posredstvom Ziraat Banke.