Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2022

Za 10.749 birača odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH

arnautovic cik

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj. sjednici u Sarajevu donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2022. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 10.749 birača..

NISU ISPUNILI UVJETE ZA UPIS

Na sjednici je konstatirano da ovi građani nisu ispunili uvjete da glasaju na predstojećim izborima jer su u njihovim prijavama uočeni nedostaci između ostalog pri dokazivanju identiteta, dokazu da borave izvan BiH, uočeni su nedostaci kod obrasca prijave, a kod nekih je utvrđeno više zajedničkih nedostataka.

Žalbe na navedene odluke, koje se objavljuju danas na web stranici Centralne izborne komisije BiH, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do subote, 06.08.2022. godine do 24:00 sati.

Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH, da posjete web stranicu Centralne izborne komisije BiH i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Spisak birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine objavljuje se kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

UBUDUĆE VEĆE NOVČANE KAZNE

Zbog kršenja Člana 16.14 Izbornog zakona BiH koji zabranjuje vođenje plaćene izborne kampanje, kazna od 1.500 KM danas je izrečena Našoj stranci, dok su za kršenje istog člana Izbornog zakona sa po 1.700 KM kažnjeni PDP i Ujedinjena srpska..

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na sjednici je podsjetio da će stupanjem na snagu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt za povrede člana 16.14 stav tri Izbornog zakona novčane sankcije biti povećane u iznosu od 3.000 do 30.0000 KM.

– Skrećemo pažnju svim političkim subjektima da se strogo pridržavaju Izbornog zakona BiH, podsjećamo ih da službena kampanja počinje 1.septembra i da je prije toga zabranjeno vođenje plaćene kampanje. Neka se svi učesnici u izbornom procesu drže zakona i budimo legalisti – kazao je Arnautović, dodajući da će CIK ovih dana razmotriti nove odredbe zakona u smislu da li se prije zvaničnog početka kampanje može općenito voditi bilo kakva kampanja za izbore.