sud bih

Za bivšeg komandanta brigade Armije RBiH ponovo zatražen pritvor

ahmet sejdic

Tvrtković je rekao da su se lijepo dogovarali do jula, ali da je Sejdić otkazao poslušnost i da on od 4. avgusta 1992. više nije imao autoritet iako je formalno bio na čelu Opštinskog štaba

Tužilac Vladimir Simović zatražio je određivanje pritvora Ahmetu Sejdiću nakon što je treći svjedok zaredom promijenio svoj iskaz u odnosu na izjavu iz istrage.

Svjedok Zaim Kustura je rekao da je Višegradska brigada Armije RBiH formirana kasno u jesen 1992. godine. Nakon što ga je tužilac podsjetio da je u istrazi rekao da je to bilo krajem juna ili najkasnije početkom jula, svjedok je kazao da je u pitanju „igra riječi“.

Na pitanje ko je njemu kao komandantu bataljona bio pretpostavljen, Kustura je rekao da ga je tako „prisiljavala i tužilac…“. Tužilac Simović zatim je kazao da je „jasno šta se ovdje dešava“ i predao prijedlog za određivanje pritvora, koji će biti razmotren sutra na posebnom ročištu.

On je kazao da je Kustura i dvojica svjedoka saslušanih na prošlom ročištu promijenila iskaze i da je na njih uticao optuženi ili neko u njegovo ime.

Sejdića Tužilaštvo tereti kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine za vrijeme sukoba na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedok Kustura je rekao da je 29. maja 1992. u Međeđi obnovljen Opštinski štab Višegrada, koji je formirao Odred „Čole“. Kako je naveo, komandant Odreda je bio Sejdić, a on komandir jednog od vodova.

Svjedok je rekao da je u julu bio angažovan na izvlačenju stanovništva iz Višegrada i da se u Međeđu vratio 21. jula nakon čega je postao komandant bataljona.

Kao svjedok replike Tužilaštva saslušan je i Mehmed Tvrtković, koji je bio na čelu Opštinskog Štaba u Međeđi. On je rekao da je bio jedan od organizatora „otpora agresiji i zaštiti stanovništva“ na području Višegrada, te da je poslao po Sejdića koji je u to vrijeme bio u Goraždu.

Tvrtković je rekao da su se lijepo dogovarali do jula, ali da je Sejdić otkazao poslušnost i da on od 4. avgusta 1992. više nije imao autoritet iako je formalno bio na čelu Opštinskog štaba.

Prema njegovim riječima, do tog datuma Sejdić je već bio komandant Višegradske brigade. Misli da je na tu dužnost postavljen krajem jula.

Odbrana je Tvrtkoviću predočila više njegovih naredbi od avgusta do novembra, tvrdeći da je vršio punu dužnost pretpostavljene komande do formiranja Istočnobosanske operativne komande (IBOG).

Svjedok je rekao da je u početku izdavao naredbe nekim jedinicama koje nisu bile odmah „pristupile Ahmetu“. Za druge naredbe je rekao da su bile uzaludne.

„Ne kažem da nisu bile naredbe nego da od 4. avgusta Sejdić nije poštovao naredbe. Nije dolazio na sastanke, samovoljno je izvodio akcije…“, kazao je Tvrtković.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januara, kada je planirano da Odbrana unakrsno ispita svjedoka Kusturu.