Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karamehmedović-Adilović

Za boračku populaciju isti kupon za GRAS i Centrotrans

gras_09

Jedino je JP GRAS od 2012. godine realizirao taj zakon, ali trenutno je registrovan još jedan javni prijevoznik, a to je Centrotrans

Skupština Kantona Sarajevo će na sjednici najavljenoj za 17. april razmatrati izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja BiH, a izmjene se odnose i na pravo besplatne i povlaštene vožnje u javnom gradskom prijevozu na području Kantona, ako to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Zakonom je propisano pravo na besplatnu i povlaštenu vožnju za ratne vojne invalide i članove porodica šehida i porodica poginulog, umrlog, nestalog branioca, dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članove porodice poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja.

Međutim, kako je za Fenu pojasnila sekretar Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Karamehmedović-Adilović, jedino je JP GRAS od 2012. godine realizirao taj zakon, ali trenutno je registrovan još jedan javni prijevoznik, a to je Centrotrans.

– Stoga je neophodno izvršiti izmjenu i dopunu važećeg Zakona kako bi se omogućio jednak tretman u gradskom saobraćaju boračkih kategorija kojima Kanton Sarajevo plaća karte – kazala je ona.

Preporuku je dalo i Konkurencijsko vijeće BiH, stoga su načinjene izmjene Zakona po skraćenom postupku.

– Predvidjeli smo rješenje kojim se korisnici mogu opredijeliti između ta dva prijevoznika, a to prijelazno rješenje znači zaživljavanje jedinstvenog tarifnog sistema u okviru kojeg bi sa jednom kartom pripadnici boračke populacije mogli se voziti u oba prijevoznika – naglasila je Adilović.

Za tu namjenu je iz Budžeta KS za 2019. godinu osigurano je 500.000 KM, a to pravo su u 2018. godini koristila 1.202 korisnika.

Pored ratnog vojnog invalida koji je korisnik prava na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, pravo na besplatnu vožnju ima i osoba koja mu tu njegu i pomoć pruža.

Zahtjev za ostvarivanje ovog prava podnosi se općinskoj službi. Općinska služba dostavlja spisak korisnika ovog prava javnom preduzeću za gradski prijevoz na osnovu kojeg se izdaju odgovarajući kuponi.