Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privremeno finansiranje

Za budžetske korisnike u FBiH plaće sigurne naredna tri mjeseca

dom naroda fbih fena

Odluku o privremenom finansiranju danas je odobrio Dom naroda Federalnog parlamenta na sjednici pa može stupiti na snagu budući da je to prije dva dana učinio i Predstavnički dom

U Federaciji Bosne i Hercegovine, za prva tri mjeseca ove godine na snazi će biti Odluka o privremenom finansiranju jer ovogodišnji federalni budžet još nije donesen.

Odluku o privremenom finansiranju danas je odobrio Dom naroda Federalnog parlamenta na sjednici pa može stupiti na snagu budući da je to prije dva dana učinio i Predstavnički dom.

Današnje zasjedanje Doma naroda je završeno.

Predlagač Odluke je Federalna vlada koja je Parlamentu predložila i cjelokupni ovogodišnji budžet FBiH tražeći izjašnjavanje po hitnom postupku, ali nijedan od domova nije se složio s hitnom procedurom već je najvažniji finansijski akt proceduralno vratio – te na sjednicama i prihvatio – u formi nacrta, što znači da će budžet proći još jedan krug parlamentarne rasprave.

U međuvremenu će Vlada osnovne obaveze prema budžetskim korisnicima i druge, u novoj fiskalnoj godini izmirivati na osnovu privremene odluke za period januar – mart, za šta je planirala, a Parlament se složio, oko 1,1 milijardi KM.

Cjelokupni ovogodišnji budžet predložila je u iznosu oko 5,5 milijardi KM.