Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Za četiri godine volonteri odradili 240.000 sati

volonteri

Najčešće volontiraju srednjoškolci koji u volonterskim knjižicama imaju evidentirane kompetencije koje su stekli, a koje im mogu biti preporuka za dalje školovanje ili zaposlenje

U protekle četiri godine u bazi podataka Volonterskog servisa RS našlo se 11.539 volontera koji su tokom ovog perioda ostvarili oko 240.000 sati volonterskog rada, izjavila je danas Svetlana Popović, izvršna direktorica Volonterskog servisa RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njenim riječima, najviše volontera u Republici Srpskoj su srednjoškolci te nezaposleni, ali volonteri mogu biti svi od sedam do 77 godina pa se nerijetko javljaju i ljudi starije životne dobi.

Osim preporuke Volonterskog servisa RS koju mogu dobiti volonteri pri zaposlenju, jako je značajna i volonterska knjižica koja služi za evidentiranje programa i kompetencija koje su volonteri stekli, a koje ima mogu koristiti pri daljem školovanju ili zaposlenju.

Rezultati su to realizacije Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u RS-u u periodu od 2014-2018. godine koji su sumiranji danas na okruglom stolu u Banjaluci koji su organizovali Volonterski servis i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Osim toga, predstavnici volonterskih organizacija i institucija danas su razgovarali i o donošenju nove strategije koja bi trebalo da obuhvata period od ove do 2023. godine.

Kao poseban uspjeh u prethodne četiri godine iz Volonterskog servisa i Ministarstva izdvojili su pravljenje razlike između volontera i pripravnika te poštivanje donesenog Zakona o volontiranju RS.

Branka Malešević, pomoćniac ministra za omladinu, istakla je da je Ministarstvo kroz prethodne godine za rad Volonterskog servisa i udruženja građana koja unapređuju i razvijaju volontiranje u RS izdvojilo 299.000 KM, a lokalni volonterski servisi od međunarodnih donatora obezbjedili su još 122.000 KM. Vrijednost 240.000 sati koje su u tom periodu odradili volonteri procjenjuje se na oko 750.000 KM.

“Sama vrijednost volonterskog rada često nije ni mjerljiva imajući u vidu doprinos koji daju široj društvenoj zajednici, posebno ranjivim grupama obzirom da se volontiranje najčešće odvija u socijalnom sektoru”, kazala je Malešević i dodala da su volonteri često angažovani i na velikim sportskim i kulturnim manifestacijama.