Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Crkva se ne boji historije"

Papa Franjo otvara arhiv Vatikana iz Drugog svjetskog rata

pope rat

“Ovu odluku donosim nakon što sam u mirnom i duhu povjerenja saslušao mišljenje svojih najbližih kolega”, rekao je papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je kako će za istrazivače biti otvoren Vatikanski povjerljivi arhiv iz perioda pape Pija XII, a riječ je o periodu koji obuhvata i Drugi svjetski rat, javlja Anadolu Agency (AA).

Papa Franjo je govorio na ceremoniji prijema članova Vatikanskog povjerljivog arhiva, a tom prilikom je otkrio kako je donio odluku da se arhivska građa, vezana za period 1939. do 1958. godine, otvori za istraživače te da će se to desiti 2. marta 2020. godine, tačnije na 80. godišnjicu izbora pape Pija XII (rođenog kao Eugenio Pacelli).

“Ovu odluku donosim nakon što sam u mirnom i duhu povjerenja saslušao mišljenje svojih najbližih kolega”, rekao je papa Franjo.

Dodao je kako se arhivska građa koja će biti otvorena za istraživače odnosi na period od 2. marta 1939. do 9. oktobra 1958. godine, odnosno period tokom kojeg je na dužnosti pape bio Eugeino Pacelli.

“Crkva se ne boji historije. Naprotiv, baš kao što voli Boga, još bolje i još više želi voljeti historiju”, poručio je papa Franjo te izrazio nadu da će “objektivni istraživači historije ispravno i s odgovarajućom kritikom procijeniti teške odluke koje je papa Pio XII donio u vrijeme koje je bilo tama za čovječanstvo”.

Papa Pio XII bio je često na meti kritika jevrejskih zajednica zbog navodne šutnje tokom Drugog svjetskog rata i genocida nad Jevrejima.