Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Za deset mjeseci uništeno više od 300 saobraćajnih znakova

unisteni saobracajni znakovi

Znakove namjerno uništavaju nesavjesni pojedinci, a samo u posljednjih mjesec dana oštećeno je 50 znakova

U prvih deset mjeseci 2018. godine, na području Banjaluke je uništeno ili oštećeno preko 300 saobraćajnih znakova, deset saobraćajnih ogledala, šest svijetlećih saobraćajnih znakova “meta”, dok je 30 stajališnih oznaka uništeno u potpunosti.

Prema podacima banjalučke Gradske uprave, šteta nastala zbog uništavnja saobraćajne signalizacije iznosi oko 80.000 KM.

“Samo u posljednjih mjesec dana najmerno je oštećeno više od 50 saobraćajnih znakova, pri čemu, pored materijalne štete, dolazi i do narušavanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju”, navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodaju da su znakove namjerno uništili nesavjesni pojedinci.

U ovom odjeljenju istakli su da je saobraćajna signalizacija postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine, od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko slučajeva je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova o čemu je obavještavana i policija.

“Nažalost, i pored brojnih upozorenja, ove pojave nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, sa fatalninm ishodom. Gradska uprava još jedanput apeluje na sve da se odgovorno odnose prema saobraćajnoj signalizaciji koja predstavlja zajedničko dobro i da svako uništavanje znakova prijave nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve i Komunalnoj policiji”, navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave Banjaluka.