Za devet mjeseci stradalo 18 osoba više u odnosu na prošlu godinu

konferencijaaa

Na prostoru bh. entiteta Republike Srpske došlo je do pogoršanja bezbjednosti saobraćaja, a u prvih devet mjeseci ove godine na putevima u ovom entitetu poginulo je 98 osoba, što je značajno više u odnosu na prošlu godinu kada je stradalo 80 osoba Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, najviše poginulih u saobraćajnim nesrećama bilo je u avgustu kada su stradale 24 osobe, a Agencija će u nastavku ove i tokom sljedeće godine preduzeti sve moguće mjere kako bi zaustavili trend pogoršanja bezbjednosti saobraćaja

“Brzina je uzrok broj jedan. Najviše poginulih, oko 30 odsto bilo je zbog slijetanja sa kolovoza. Oko 25 odsto poginulih su mladih, između 21 i 30 godina, pa možemo reći da je kombinacija brze vožnje i mladosti i neiskustva ove godine imala svoje negativne posljedice”, rekao je Radović i dodao da tri poginula starosti između 18 i 21 godinu, i tri starosti od 14 do 18 godina.

Sa ciljem poboljšanja bezbjednosti saobraćaja danas i sutra u Banjaluci se održava sedma međunarodna konferencija o bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama. Osim domaćih učesnika konferenciji prisustvuju i predstavnici Srbije i Slovenije, kako i Evropske agencije za bezbjednost saobraćaja i Svjetske zdravstvene organizacije. Organizatori konferencije sa preko 250 učesnika su Agencija i ministarstvo saobraćaja i veza RS

Neđo Trninić, resorni ministar, istakao je da je RS prva u regiji formirala Agenciju i usvojila strategiju o bezbjednosti saobraćaja gdje je dobro definisala određene ciljeve.

“Nažalost jedno je definisati ciljeve i strategije drugo ih je sprovoditi. Nismo zadovoljni s postignutim ciljevima, Naše je da i dalje radimo na unapređenju bezbjednosti saobraćaja, još uvijek na našim drumovima imamo puno stradalih”, kazao je Trninić.