Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za državljane BiH turistička viza za Katar na granici

viza katar

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Dohi je informisano od strane vlasti Države Katar da je Bosna i Hercegovina upisana na listu od 36 država čiji građani mogu pribaviti turističke vize, neposredno, na granici Katara. Na ovaj način vlasti u Kataru su omogućile državljanima BiH, nosiocima svih vrsta pasoša (običnih, službenih, diplomatskih), da na jednostavan način dođu kao turisti u njihovu zemlju, što je dosada praktički bilo neizvedivo.

Nijedna država u našoj regiji nema ovakav tretman.

Liberalizacija viznog režima za građane Bosne i Hercegovine uslijedila je poslije januarske posjete Emira Države Katar Šeik Tamim bin Hamad Al Thanija našoj državi i razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, kao i susreta ministara vanjskih poslova obje zemlje.

Premijer i ministar unutarnjih poslova Katara Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, u čijoj je nadležnosti bilo donošenje odluke, ovim je održao obećanje koje je dao 21. marta 2016. godine ambasadoru BiH Tariku Sadoviću da će Katar liberalizirati vizni režim za građane Bosne i Hercegovine, jer kako je tada rekao „državljani naših prijateljskih država trebaju imati mogućnost da se slobodno kreću“.

Državljani BiH koji žele pribaviti turističku vizu na granici Katara, odnosno „Međunarodnom aerodromu Hamad“ u Dohi, moraju imati povratnu avionsku kartu, hotelsku rezervaciju i najmanje 5.000 katarskih rijala (oko 2.500 KM), ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti.

Viza košta 100 rijala (oko 50 KM) i izdaje se na rok do mjesec dana. Sa ovom vizom nije dozvoljeno raditi u Kataru.

Mogućnost da građani BiH pribave turističke vize na granici Katara je diplomatski uspjeh i poticaj za unapređenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Države Katar.