Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za dva dana svih prvačići iz KS pogledali pozorišnu predstavu

BiH

predstava

Predstava Mirsada Bećirbašića “Imamo učiteljicu za čistu peticu” izvedena je juče i danas u Bosanskom kulturnom centru, a pogledalo ju je besplatno svih 4.000 najmlađih osnovaca u Kantonu Sarajevo.

Predstava je dio projekta Ministarstva za kulturu i sport KS pod nazivom “Moja prva predstava“.

prvacici predstava

Izveli su je mladi neafirmirani glumci: Nina Đogo, Elma Juković, Staša Dukić, Sanjin Arnautović i Adis Omerović.

[pull_quote_right]Ministar je najavio i nove planove koji za cilj imaju poticanje masovnijeg uključivanja sarajevskih mališana u sportske aktivnosti pri klubovima sa područja Kantona Sarajevo[/pull_quote_right]

Ministarstvo za kulturu i sport će i u narednim projektima pokušati pomoći upravo mladim glumcima koji su nezaposleni i koji se tek trebaju afirmirati na kulturnoj sceni Kantona.

“U ova dva dana prvačići iz svih osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo su, možda, prvi put prisustvovali jednoj pozorišnoj predstavi. U pitanju je predstava koja je obrađena u predmetu Muzička kultura i ima edukativni karakter. Namjera nam je da od samih početaka obrazovanja našoj djeci omogućimo kulturno uzdizanje, te da im na najljepši način približimo kulturu kao djelatnost sadržajima prilagođenim njihovom uzrastu.

Zbog toga je ovo ministarstvo osiguralo potrebna sredstva kako bi predstava i prijevoz od škole do pozorišta i nazad za svu djecu bili besplatni”, istakao je ministar kulture i sporta Samer Rešidat, ovim povodom, te dodao da će se sa ovom praksom nastaviti i u budućnosti.

prvacici predstava1

Glumci koji su učestvovali u predstavi u ime Udruženja “Satya“ zahvalili su ministru Rešidatu što im je omogućio da igraju predstave za najmlađu publiku. Izrazili su želju da i ubuduće sarađuju sa Ministarstvom na sličnim projektima.

Ministar je najavio i nove planove koji za cilj imaju poticanje masovnijeg uključivanja sarajevskih mališana u sportske aktivnosti pri klubovima sa područja Kantona Sarajevo.